Uprawa selera w regionie Murcia

25 listopada 2016

uprawa selera

Wolumen zbiorów selera w regionie Murcja wzrósł o 5,8%.

Dyrektor generalny Industria Agroalimentaria y Capacitación Agraria (Przemysł rolno-spożywczy i szkolenia rolnicze), Ángel García Lidón, zwrócił uwagę, że „Murcja jest największym producentem selera w kraju, stanowiąc 61% produkcji krajowej, a następnie w znacznej odległości region Walencja (23%), Katalonia (8%) i Andaluzja (6%)”.

Hiszpania jest drugim co do wielkości producentem selera w Unii Europejskiej, z 25 % udziałem w całości, jedynie za Włochami (31 %). Trzecie miejsce w rankingu zajmuje Wielka Brytania (19%). Produkcja i uprawa selera Murcji stanowi około 15 % całej produkcji selera w UE.

García Lidón podkreśliła, że „wartość eksportu selera z Murcji w 2013 r. wyniosła prawie 41,9 mln euro, czyli o około 11% więcej niż w 2012 r., co oznacza 53% wzrost w ciągu ostatnich dziesięciu lat. W zeszłym roku region wyeksportował łącznie 65 200 ton, podczas gdy cała Hiszpania wysłała 87 700 ton.

W ciągu ostatnich dziesięciu lat Murcja zwiększyła wielkość wywozu o około 48 %, docierając do 29 krajów. Głównymi miejscami przeznaczenia były Zjednoczone Królestwo (52 %), Niderlandy (14 %), Niemcy (11 %) i Francja (8 %). Eksport trafia również do innych krajów europejskich oraz na Półwysep Arabski.

Powierzchnia
W 2013 r. Murcja miała największą powierzchnię uprawy selera w Hiszpanii, stanowiącą 48% z 1.483 ha w kraju. Na kolejnych miejscach znalazły się Katalonia (21%), Walencja (16%) i Andaluzja (11%).

Powierzchnia regionu wzrosła w 2013 r. o ok. 2% w porównaniu z rokiem poprzednim, osiągając poziom 707 ha.

Uprawa selera w regionie Murcia
4 (80%) 1 ocen
Tagi: