Uprawa papai

8 listopada 2016

uprawa papai

Hiszpania: Projekt uprawy papai w szklarniach


W tym roku CT Tecnova rozpoczęła nową linię badań w obszarze subtropikalnym, projektując szklarnię z chowanym dachem do uprawy papai. Ponadto w laboratorium rozpoczęto wewnętrzny projekt mający na celu identyfikację płci papai (Carica papaya L.) przy użyciu markerów molekularnych.

Uprawa papai staje się coraz ważniejsza na całym świecie, ponieważ wiąże się z rozwojem alternatyw dla warzyw szklarniowych. Staje się trzecim najważniejszym owocem tropikalnym na świecie, po mango i ananasie. Światowa produkcja wynosi prawie 12,5 mln ton, przy czym Indie i Brazylia są największymi producentami. W Hiszpanii uprawa papai odbywa się głównie na Wyspach Kanaryjskich, ze względu na ich subtropikalny klimat. Prowincja Almeria ma z kolei ponad pięćdziesięcioletnie doświadczenie w uprawie warzyw szklarniowych, wiedzę na temat takich aspektów, jak projektowanie struktury szklarniowej, materiały plastikowe, zarządzanie i kontrola klimatu, techniki uprawy itp. Ponadto ochrona upraw tworzyw sztucznych umożliwia pracę z gatunkami, które w naszych warunkach klimatycznych nie są rentowne lub opłacalne na wolnym powietrzu, jak w przypadku upraw papai, a dzięki zastosowaniu odpowiedniej technologii hodowcy mogliby uzyskać rentowną produkcję.

W tym sensie Tecnova pracuje nad projektem i rozwojem nowego typu mobilnej pokrywy, która może być składana w najcieplejszych porach dnia i ponownie używana, gdy warunki klimatyczne wymagają ochrony upraw. W tym celu planują wprowadzenie automatycznych mechanizmów otwierania i zamykania pokrywy, skonfigurowanych zgodnie z potrzebami uprawy, poprawiając w ten sposób jej agronomiczne zarządzanie i rentowność. Pozwoli to również na ukształtowanie cech funkcjonalnych i organoleptycznych tych owoców, w szczególności w przypadku papai, w przypadku których osiągnięcie pożądanego przez konsumenta stopnia słodkości było prawdziwym wyzwaniem.

Centrum Technologiczne

Jednocześnie Centrum Technologiczne opracowuje opartą na biologii molekularnej metodę analizy do identyfikacji płci papai za pomocą markerów molekularnych. Gatunek ten występuje w trzech formach płciowych: męskiej, żeńskiej i hermaforetycznej, ale tylko ta ostatnia ma wartość handlową i jakość na eksport, a jej wydłużony kształt i gruba skórka sprawiają, że jest bardziej odporna na uszkodzenia mechaniczne po zbiorach. Posiada również mniejszą wewnętrzną zagłębienie, co skutkuje większym stosunkiem masy celulozowej do nasion. Płeć tych roślin można ustalić dopiero w czasie kwitnienia, dwa lub trzy miesiące po siewie, stąd znaczenie stosowania technik molekularnych do identyfikacji w fazie sadzenia.

Uruchomienie tej nowej linii badawczej było wynikiem misji technologicznej Tecnova w Wietnamie i Birmie w listopadzie ubiegłego roku, gdzie nawiązano kontakty z głównymi ośrodkami badawczymi i stowarzyszeniami producentów owoców subtropikalnych, takich jak mango, papaje, awokado, liczi, pitahaya itd. W późniejszym okresie Republika Dominikańska otrzymała pomoc w ekspansji odmian nasion w celu zbadania ich przydatności na obszarach Almerii, Grenady i Malagi. Obecnie bada się różne odmiany w celu przeanalizowania ich zdolności przystosowania się do warunków modelu klimatycznego basenu Morza Śródziemnego, jak również właściwości odżywczych i organoleptycznych produkowanych owoców, zwłaszcza w przypadku papai.

Na początku przyszłego roku Tecnova zaprezentuje pierwsze wyniki w celu zaoferowania plantatorom nowej alternatywy dla tradycyjnych upraw ogrodniczych.

źródło: freshplaza.com

Uprawa papai
Oceń ten artykuł
Tagi: