Rynek brzoskwiń i nektaryn w 2016

17 marca 2017

uprawa nektaryn

Europa: kampania „brzoskwini i nektaryny 2016”.


Niedawna aktualizacja dotycząca włoskiego wywozu brzoskwiń i nektaryn w 2016 r. jest doskonałą okazją do analizy kampanii i oceny przepływów przychodzących i wychodzących, produkcji, konsumpcji itp.

W 2016 r. europejskie wolumeny miały być niższe niż w roku poprzednim (ok. 3,3 mln ton) z powodu złych warunków pogodowych w połączeniu ze skurczeniem się obszarów uprawnych.

Chcielibyśmy zwrócić uwagę, że na szczeblu europejskim produkcja wahała się od 2,9 miliona ton do roku 2010/11 do 3,4 roku 2015/16. Tendencja ta była z pewnością podyktowana ogromnym wzrostem produkcji w Hiszpanii, która stopniowo zwiększała powierzchnię przeznaczoną pod uprawę brzoskwiń. W ciągu ostatnich kilku lat produkcja hiszpańska ucierpiała jednak na skutek mrozu wiosną.

Włochy również odnotowały spadek produkcji o 10% w porównaniu z 2015 r. (nieco ponad 1 260 000 ton) i o 15% mniej niż w poprzednich trzech latach. We wszystkich krajowych regionach produkcji (w szczególności na południu) odnotowano mniejsze ilości zarówno brzoskwiń, jak i nektaryn.

Kalendarz zbiorów we Włoszech był doskonały i nie nakładał się na siebie ani na północy, ani na południu. Wszystkie regiony doświadczyły wczesnego dojrzewania, a tygodniowe ilości pozostawały poniżej ilości z poprzednich dwóch lat, nawet w okresach szczytowego obciążenia.

Pierwszy szczyt – od końca czerwca do początku lipca, odpowiadający zbiorom Big Top – był wyjątkowo niższy niż na początku sierpnia, kiedy to odnotowano najwyższe wolumeny w 2016 roku (i tak niższe niż w dwóch poprzednich latach). Wierzchołek podaży brzoskwiń i nektaryn w tygodniu 27 (86 000 ton) był o 29% niższy niż w 2015 roku i o 25% niższy niż w 2014 roku. W drugim szczycie (początek sierpnia) ilości były o 15% niższe niż w poprzednich dwóch latach – 88 tys. ton w porównaniu z ponad 100-110 tys. ton w sezonach 2014 i 2015.

Początek kampanii był pozytywny pod względem cen, zwłaszcza ze względu na ograniczone wolumeny napływające z Hiszpanii. Spadek ten nastąpił jednak od połowy czerwca. Pozostała część kampanii była raczej normalna, ze względu na mniejsze dostępne ilości. Wolumeny zapasów były stabilne i nigdy nie niepokojące, nawet w okresach największej dostępności, choć popyt często wiązał się z ceną.

Na rynku krajowym brzoskwinie i nektaryny poruszały się z różną prędkością. Po doskonałym 2015 r., kiedy to konsumpcja przekroczyła 270 tys. ton, brzoskwinie spadły o 0,8%, podczas gdy nektaryny wykazały wzrost o 0,9%. W ciągu ostatnich dziesięciu lat obydwa gatunki wykazały jednak tendencję wzrostową: w latach 2007-2016 objętość brzoskwiń zwiększyła się o 6,7 %, a objętość nektaryn o 7,3 %.

Na konsumpcję nie miała wpływu średnia cena dla rodzin włoskich, która wynosiła 19 EUR/kg dla brzoskwiń (taka sama jak w 2015 r.) i 10 EUR/kg dla nektaryn.

Wywóz z Włoch objęty konkurencją ze strony Hiszpanii

Ograniczone dostępne ilości oraz pozytywna konsolidacja na rynku krajowym w ciągu ostatnich dwóch lat uzasadniają mniejsze ilości przeznaczone na rynki zagraniczne. Dane dotyczące włoskiego wywozu za 2016 r. wskazują na ilości o 6 % niższe niż w roku poprzednim. Spadek ten został zniwelowany przez spadek wartości o 3% dzięki średnim cenom, które były o 4% wyższe niż w 2015 r., ale o 17% wyższe niż w 2014 r.

Głównym miejscem przeznaczenia włoskiej produkcji pozostają Niemcy, gdzie jednak musi ona radzić sobie z konkurencją ze strony innych producentów europejskich, w szczególności Hiszpanii.

Udział produktów krajowych docierających do niemieckich stołów z roku na rok maleje na korzyść produktów hiszpańskich. Hiszpania przeszła z 31 % niemieckiego importu w 2007 r. do 50 % w 2013 r. i 59 % w latach 2014-2015. W międzyczasie produkcja włoska spadła z 150 tys. ton w 2007 r. do 106 tys. ton w 2015 r. oraz do dalszego spadku o 14% w porównaniu z rokiem 2015. Włochy przeszły z 56% produkcji w 2007 r. do 43% w 2013 r. i 34-35% w ostatnich latach.

Włochy importują również większe ilości produktów hiszpańskich. Całkowity przywóz brzoskwiń i nektaryn gwałtownie wzrósł w ciągu ostatnich czterech lat, osiągając 110 000 ton w 2015 r. (o prawie 70 % więcej niż średnia historyczna). Ilości nieco większe, bo 100 tys. ton, znajdowały się w 2016 roku. Produkcja z Hiszpanii wzrosła z 55 000 ton do prawie 95 000 ton w 2015 r. i 83 000 ton w 2016 r. W ciągu ostatnich kilku lat wolumeny były wyższe, szczególnie w ostatniej części sezonu.

Główne rynki eksportowe Hiszpanii

W ciągu ostatnich trzech lat Hiszpania eksportowała z roku na rok większe ilości brzoskwiń i nektaryn, przekraczające 800 000 ton. W 2016 roku głównym rynkiem pozostawały Niemcy z ponad 216 tys. ton (+7% w stosunku do 2015 roku).

Francuski rynek podąża za nim z 137.000 ton, nieco poniżej rekordu z 2015 roku, ale i tak jest autostradą, tym bardziej, że pozostaje o 20% wyższy od średniej z poprzednich czterech lat.

Trzecim miejscem przeznaczenia są Włochy, gdzie tendencja jest podobna do tej obserwowanej w Niemczech. Mamy też Wielką Brytanię, Polskę i Portugalię. Odnotowano również wzrost w przypadku mniejszych destynacji, kompensując to, co niegdyś zostało wchłonięte przez rynek rosyjski (przed wprowadzeniem zakazu stanowiło to 15% całości, do 90 tys. ton w 2011 r.).

źródło: freshplaza.com

Rynek brzoskwiń i nektaryn w 2016
Oceń ten artykuł
Tagi: ,