Produkcja cebuli w 2017 roku
23 czerwca 2017Produkcja cebuli w 2017 roku w Hiszpanii.
Fala upałów zmniejsza zdolność przechowywania cebuli. Hiszpania podobnie jak większość producentów cebuli europejskich zmaga się z nadwyżką towaru.
Nowy zbiór cebuli wraz z produkcją towaru z poprzedniego zbioru powoduje gwałtowny spadek cen. Tak bardzo, że koszty produkcji przewyższają cenę sprzedaży w tym momencie. Według stowarzyszenia producentów cebuli z Castilla la Marcha powierzchnia wczesnej cebuli wzrosła znacząco. W wyniku czego w każdym roku zwiększa się produkcja cebuli. Wczesna cebula jest kierowana głównie na rynek krajowy.
Okres dwóch tygodni ogromnych upałów może wpłynąć negatywnie na przechowywanie cebuli. W konsekwencji na koniec sezonu mogą być o wiele mniejsze zapasy cebuli niż w normalnych latach.
Hiszpańscy eksporterzy korzystają z okazji i sprzedają duże kalibry ziemniaków, które cieszą się ogromnym zainteresowaniem na rynku europejskim. Kraje europejskie dysponują głównie średnimi i małymi kalibrami. Kalibry większe cieszą się dużym zainteresowaniem, przede wszystkim do obierania i przetwarzania. Różnica w cenie między dużymi kalibrami, a średnimi jest wysoka.