Uprawa czereśni w Argentynie

23 maja 2017

uprawa czereśni

Argentyna: Uprawa czereśni wzrasta, a owoce kierowane są do Chin.


Uprawa czereśni była jedyną uprawą, która wzrosła w ostatnim roku w prowincjach Rio Negro i Neuquen, zgodnie ze sprawozdaniem statystycznym za 2016 r. przedstawionym przez Służbę Zdrowia i Jakości Żywności (Senasa) za pośrednictwem Centrum Regionalnego Patagonia Północna.

Produkcja czereśnii zajmuje powierzchnię 768 ha, czyli o 26,7% więcej niż w 2015 roku. Kwota ta stanowi sumę 440 hektarów uprawy 169 producentów z Rio Negro i 328 hektarów uprawy 53 producentów z Neuquen.

Według Ricardo Sancheza, dyrektora regionalnego Senasa, czereśnia jest w pełnym rozkwicie. W tym kontekście oczekiwania dotyczące otwarcia chińskiego rynku są wysokie, ponieważ „byłoby to ważne dla naszego regionu”, powiedział.

„Jeśli przeanalizujemy całkowity obszar według gatunków i uwzględnimy wiek roślin, odkryjemy, że 49% powierzchni czereśni zostało zasadzonych w ciągu ostatnich 10 lat, a 852 hektary z 42,714 hektarów odpowiadają 60 letniemu sadowi” – powiedział.

Eksport owoców z Argentyny

Czereśnie są również najczęściej eksportowanymi owocami pestkowymi, z 1 671 tonami przeznaczonymi głównie do Hongkongu i Stanów Zjednoczonych. Eksport pozostałych owoców pestkowych, takich jak śliwki i brzoskwinie, wyniósł odpowiednio 413 ton i 197 ton. W tym samym czasie eksportowane były jabłka i gruszki, odpowiednio w ilości 303 667 ton i 89 397 ton.

Według raportu powierzchnia uprawy jabłek galowych zmniejszyła się o 12,6%, natomiast powierzchnia uprawy jabłek Granny Smith o 9,3%. Powierzchnia przeznaczona pod Abate Fetel, która kilka lat temu była bardzo dobrze prognozowana, zmniejszyła się w ciągu ostatniego roku o 11%.

Największy spadek powierzchni gruszek i jabłek odnotowano w regionach Lamarque (spadek o 19,5 % w porównaniu z 2015 r.) i Conesa (spadek o 11,2 %).

W 2016 roku nastąpił 5,1% wzrost pogłowia zwierząt gospodarskich w stosunku do roku 2015, a największa ilość ton poddanych ubojowi w zakładach zatwierdzonych przez Senasa w ciągu ostatnich ośmiu lat. Nastąpił również 22,3 % wzrost uboju świń i 1600 % wzrost połowów krewetek.

„Mieliśmy trzy lata zrównoważonego wzrostu w krewetki. Istnieje pięć zakładów przetwórstwa rybnego. Lata temu było to tylko dla morszczuka. Wyniki połowów poprawiły się, a okres ten wydłużył się o kilka miesięcy”, powiedział Sanchez.

W odniesieniu do działań w ramach programów fitosanitarnych w patagonii północnej władze skontrolowały 8 143 loty z 936 000 pasażerów na lotniskach w Río Negro i Neuquen oraz zajęły 6 828 zakazanych produktów.

W prezentacji udział wzięli: dyrektor regionalny Narodowego Instytutu Winiarstwa Omar Castro oraz dyrektor INTA Family Agriculture Marcelo Perez Centeno.

Źródło: rionegro.com.ar.

Uprawa czereśni w Argentynie
5 (100%) 1 ocen
Tagi: