Dobre wiadomości dla producentów szpinaku
27 marca 2018Szczęśliwy Dzień Szpinaku!
Nie musisz być Papajem, aby obchodzić Święto Szpinaku, 26 marca.
Pełna witamin i minerałów zieleń liściasta jest odżywczą siłą napędową – mówi naukowiec z Uniwersytetu na Florydzie.
„Szpinak jest bogatym źródłem składników odżywczych, takich jak witamina A, zwłaszcza beta-karotenu, witamina K, która pomaga w krzepnięciu krwi i zdrowiu kości oraz folian, który zmniejsza ryzyko niektórych wad wrodzonych”, powiedział Mitch Knutson, profesor biochemii żywieniowej w Instytucie Nauk o Żywności i Rolnictwie UF.
Ale czyż szpinak nie ma wysokiej zawartości żelaza?
To mit, powiedział Knutson. „Szpinak ma sporo żelaza, ale niewiele więcej niż inne zielone warzywa liściaste. Problem polega na tym, że żelazo w szpinaku nie jest zbyt biodostępne”.
Szpinak może nie być bogaty w żelazo, ale jego silny profil żywieniowy sprawia, że jest to doskonały dodatek do zdrowej diety, powiedział.
„W literaturze naukowej znajduje się wiele danych pokazujących, że osoby spożywające dużo warzyw, w tym ciemnozielone warzywa liściaste, są mniej narażone na wiele chorób. Więc im więcej szpinaku i innych potraw warzywnych można jeść, tym lepiej”, powiedział Knutson.
„Łatwym sposobem na włączenie szpinaku do diety jest podawanie go w koktajle. Na przykład, spożyję prawie dwie filiżanki surowego szpinaku, który dodaję do mojej koktajli śniadaniowej, i smakuje bardzo dobrze”, powiedział Knutson. „Możesz też dodać go do gotowanego makaronu, przecierając go do sosu makaronowego. Używam tej sztuczki w stosunku do moich dzieci, ponieważ generalnie nie lubią warzyw”.
Niektórzy mogą się zastanawiać, czy spożywanie szpinaku surowego czy gotowanego jest zdrowsze. „Moja odpowiedź brzmi: jeśli lubisz szpinak surowy, jedz go na surowo; jeśli lubisz go gotować, jedz go gotowane”, powiedział Knutson.
Dzieje się tak dlatego, że trudno jest uogólnić o zaletach odżywczych warzyw surowych w porównaniu z warzywami gotowanymi. Gotowanie pokarmu rozbija je, czyniąc niektóre składniki odżywcze bardziej dostępnymi. Z drugiej strony, gotowanie może również zniszczyć niektóre składniki odżywcze, wyjaśnił.
W końcu ważne jest to, że jesz warzywa, powiedział.
Oprócz szpinaku, można spróbować innych ciemnych, zielonych warzyw liściastych, takich jak arugula, jarmuż, kolard zieleni i rzeżucha wodna, które pakują podobny cios żywieniowy, Knutson powiedział.
A jeśli szukasz żywności, które są w rzeczywistości wysokie w żelazo, białko zwierzęce, takie jak mięso, drób i ryby zawierają rodzaj żelaza, który jest łatwo wchłaniany przez organizm ludzki. Istnieją również dobre źródła warzyw, takie jak soja i produkty sojowe, takie jak tofu, powiedział Knutson.
źródło: www.freshplaza.com