Ziemniak zawiera dużo węglowodanów, zawiera również białko, minerały (fosfor, wapń), witaminy itp. Podstawowe pożywienie może być zrobione, ale może być również użyte jako warzywo lub do uzupełnienia żywności, takiej jak frytki, chipsy ziemniaczane, również używane do produkcji skrobi, wachlarzy itp. może być również parzony alkohol lub pasza dla zwierząt.
Ziemniaki świeże ziemniaki jako żywność lub do gotowania warzyw. Jednak bulwy ziemniaków świeżych, duża zawartość wody, transport i długotrwałe przechowywanie są trudne. W tym celu świat przykłada dużą wagę do produkcji ziemniaków, przetworzonej żywności, takiej jak smażona w głębokim tłuszczu mrożona sekcja francuska, kawałki smażone w głębokim tłuszczu, proszek instant, skrobia, a także duża różnorodność ciast, bułek jajecznych itp. , wynoszące ponad 100 rodzajów. Świeże łodygi ziemniaków i liście przez kiszonkę mogą być wykorzystywane do pasz, ale zawierają solaninę, konieczność zapobiegania zatruciu ołowiu zwierząt gospodarskich. Łodygi i liście ziemniaków w niektórych częściach Ukrainy używają nawozu zielonego i nawozu z wykąpką mleczną podobną.
Kontrola ziemniaka z wyższym poziomem lizyny i łatwym wchłanianiem przez organizm. Zawartość tłuszczu około jednej tysięcznej. Minerały niż średnia uprawa zbóż wysoka i jedna do dwóch razy, szczególnie bogata w fosfor. W kwasie organicznym do kwasu cytrynowego zawierającego do, kwasu jabłkowego, a następnie kwasu szczawiowego, kwasu mlekowego i tak dalej. Ziemniaki to rodzaje i ilości bogatych w witaminy roślin, zwłaszcza witamina C, hektogram świeżego ziemniaka, który zawiera do 20 do 40 mg, dorosły musiałby jeść połowę świeżego ziemniaka, można zaspokoić ich potrzeby. Ziemniaki to rodzaj paszy zbożowej stosowanej w Europie w uprawach roślinnych, odżywczych, znanych jako drugi zbiór chleba, ze względu na wysoką wartość odżywczą,
Produkty spożywcze z ziemniaków stały się rodzajem trendu konsumpcyjnego.