Rzepak (Brassica napus), znany również jako rzepak, rzepak, rzepak (oraz,
w przypadku jednej konkretnej grupy odmian, rzepak), jest jasnożółtym, kwitnącym członkiem rodziny Brassicaceae (rodzina gorczycy lub kapusty). Olej rzepakowy jest uprawiany głównie ze względu na bogate w olej nasiona, trzecie co do wielkości źródło oleju roślinnego na świecie. Olej rzepakowy jest używany jako olej napędowy, jako biodiesel, bezpośrednio w ogrzewanych układach paliwowych lub mieszany z destylatami ropy naftowej do napędzania pojazdów silnikowych. Biodiesel może być stosowany w czystej postaci w nowszych silnikach bez uszkodzeń silnika i często jest łączony z olejem napędowym z paliw kopalnych w proporcjach od 2% do 20% biodiesla. Ze względu na koszty uprawy, kruszenia i rafinacji biodiesla rzepakowego, biodiesel pozyskiwany z rzepaku z nowego oleju kosztuje więcej niż standardowy olej napędowy, dlatego też olej napędowy jest powszechnie wytwarzany ze zużytego oleju. Olej rzepakowy jest preferowanym surowcem olejowym do produkcji biodiesla w większości krajów Europy, stanowiąc około 80% surowca, częściowo dlatego, że rzepak wytwarza więcej oleju na jednostkę powierzchni w porównaniu z innymi źródłami oleju, takimi jak soja, ale przede wszystkim dlatego, że olej rzepakowy ma znacznie niższy punkt żelowania niż większość innych olejów roślinnych. Rzepak jest obecnie uprawiany z dużą ilością nawozów zawierających azot, a ich produkcja generuje N2O. Szacuje się, że 3-5% azotu dostarczanego jako nawóz do rzepaku jest przekształcane w N2O. Wolny kwas tłuszczowy: maks. 0,1–0,15% Liczba nadtlenkowa: maks. 1,0–2,0 meq/kg Barwa (Lovibond): 12,0–15,0 Żółty / 1,5–2,0 czerwony Liczba jodowa (Wijs): 100–122 Wilgotność: maks. 0,05% AOM: 20 min Test na zimno: 5,5 - 12 godz. min Współczynnik załamania światła @ 40oC: 1,460 – 1,467 Ciężar właściwy @ 25oC: 0,914 – 0,920 Wartość zmydlania: 182 – 193 Temperatura dymienia: 460 – 530oF Temperatura zapłonu: 610 – 640oF Temperatura ognia: 670 – 690oF Właściwości kwasów tłuszczowych
Show original tekst