Karta techniczna Dane techniczne Nazwa produktu Olej rzepakowy rafinowany olej
rzepakowy luzem Olej roślinny Rzecz na 100 g NRV% Energetics 3700KJ 44% Wiewiórka 0 g 0% Tłuszcz 100,0 g 167% Nasycone kwasy tłuszczowe 7,3 g 37% Jednonienasycone kwasy tłuszczowe 63,0 g Wielonienasycone kwas tłuszczowy 29,7 g Węglowodany 0 g 0% Sód 0 mg 0% ==================================== =============== ======= Rzepak (Brassica napus), znany również jako rzepak, rzepak, rzepak (oraz w przypadku jednej określonej grupy odmian, Rzepak ), jest jasnożółtym, kwitnącym członkiem rodziny Brassicaceae (rodzina gorczycy lub kapusty). Olej rzepakowy jest uprawiany głównie ze względu na bogate w olej nasiona, trzecie co do wielkości źródło oleju roślinnego na świecie. Olej rzepakowy jest stosowany jako olej napędowy, jako biodiesel, bezpośrednio w ogrzewanych układach paliwowych lub mieszany z destylatami olejowymi do napędzania pojazdów. Biodiesel można stosować w czystej postaci w nowych silnikach bez uszkadzania silnika i często łączy się go z paliwami kopalnymi oleju napędowego w proporcji od 2% do 20% biodiesla. Ze względu na koszty uprawy, rozdrabniania i przetwarzania rzepaku biodiesel, rzepak biodiesel z nowego oleju kosztuje więcej niż standardowy olej napędowy, więc olej napędowy jest zwykle wytwarzany z oleju odpadowego. Olej rzepakowy jest preferowaną rezerwą oleju do produkcji biodiesla w większości krajów europejskich, stanowiąc około 80% surowca, częściowo dlatego, że olej rzepakowy wytwarza więcej oleju na jednostkę powierzchni ziemi w porównaniu z innymi źródłami oleju, takimi jak soja, ale głównie ze względu na fakt, że olej rzepakowy ma znacznie niższy punkt żelowania niż większość innych olejów roślinnych. Rzepak jest obecnie uprawiany przy użyciu nawozów wysokoazotowych, a ich produkcja generuje N2O. Szacuje się, że jako nawóz do rzepaku w N2O stosuje się 3-5% azotu. Bez kwasów tłuszczowych: maks. 0,1-0,15% WARTOŚĆ NADTLENKU: maks. 1,0-2,0 μm/kg Barwa (Lovibond): 12,0-15,0 żółty / 1,5-2,0 czerwony Wartość jodowa (Wijs): 100-122 Wilgotność: maks. 0,05% AOM: 20 godzin Min. Test na zimno: 5,5-12 godz. min Współczynnik załamania światła @ 40oC: 1460-1467 Ciężar właściwy @ 25oC: 0,914-0,920 Koszt zmydlania: 182-193 Temperatura dymienia: 460-530oF Temperatura zapłonu: 610-640oF Temperatura ogniotrwałości: 670-690oF Właściwości kwasów tłuszczowych
Show original tekst