Uprawa porów w Turcji

15 listopada 2016

uprawa pora

Wzrost tureckich porów spowodowany wzrostem eksportu

Uprawa porów
Kilka lat temu rolnicy przestali uprawiać pory w regionie Morza Egejskiego, ponieważ ceny spadły do zaledwie 3 eurocentów, teraz rozpoczął się eksport i rynek ponownie ożywił się.

Izmirski okręg Torbali jest wiodącym ośrodkiem zimowej produkcji warzyw i na przestrzeni ostatnich kilku lat nastąpił tam wzrost pora w uprawie warzyw.

Torbali obejmuje prawie 65% produkcji porów w İzmir i w okręgu ilość obszaru obsadzonego uprawą szybko rośnie; rocznie obsadza się prawie 4000 decares i ponad 12000 ton porów zaczęto uprawiać. Pory uprawiane w regionie są sprzedawane na rynku krajowym i zaczęły być eksportowane do Niemiec, Szwajcarii, Polski i Holandii.

W regionie Morza Egejskiego pory sadzi się między lipcem a wrześniem, dojrzewanie trwa od 3 do 6 miesięcy, a pierwsze zbiory są gotowe w listopadzie. Plony na decare wynoszą około 5 ton porów, a zbiory przeprowadza średnio 4 pracowników. Przewodniczący Izby Rolniczej Torbali Yilmaz Girgin wyjaśnia, że w regionie odbywa się blisko 4000 decares produkcji, a w ostatnich latach poziom ten znacznie wzrósł.

Girgin: „Od początku eksportu porów zainteresowanie produkcją jest większe. Wzrost eksportu ustabilizował ceny. Wzrosła również konsumpcja na rynku krajowym. Pięć lat temu hodowcy opuszczali pory na polu, ponieważ nie zarabiali na nich pieniędzy. Obecna sytuacja jest zadowalająca zarówno dla producentów, jak i konsumentów. Bo gdy ceny były niskie w jednym roku, w następnym roku nikt nie podniósł porów i ceny gwałtownie wzrosły. Dzięki wywozowi ceny ustabilizowały się.

Mahmut Sahin, producent warzyw z Izmiraela, wyjaśnił, że eksport warzyw również przyczynił się do lepszej jakości produkcji, a cena z pól wzrosła do 30 eurocentów, co oznacza, że w tym sezonie hodowcy mają nadzieję.

Uprawa porów w Turcji
5 (100%) 1 ocen
Tagi: