Uprawa jagody kamczackiej
15 listopada 2016Polska: jagody kamczackie mają stać się hitem w eksporcie.
Jagody kamczackie są znane przede wszystkim w przemyśle, a ich odnajdywanie na polskich placach miejskich jest wciąż rzadkością. Nie jest tak słodka jak borówka, ale jagoda kamczacka może stać się nowym polskim hitem eksportowym – informuje „Puls Biznesu”.
Światowe zbiory jagód w Polsce wynoszą ok. 500-600 tys. ton rocznie. Kraj ten jest światową potęgą w produkcji truskawek, porzeczek, malin lub agrestu.
Sytuacja w ostatnich latach stała się jednak trudna dla producentów porzeczek, którzy stopniowo przestawiali się na nowy hit: jagody kamczackie, głównie ze względu na wysokie ceny, jakie za nie płacili.
„Zamrożone jagody kamczackie są przewożone do Japonii – mówi Tomasz Michalski, właściciel Gospodarstwa Ogrodniczego Haskap. Jego gospodarstwo działa od 1970 roku i trzy lata temu przekształciło swoje uprawy porzeczek w plantacje jagody kamczackiej.
Potwierdza, że istnieje konsensus wśród producentów co do tego, że jest to dobra okazja biznesowa. Aby to zilustrować, wyjaśnia, że „1 kg czarnej porzeczki sprzedaje się za 0,30-0,50 zł (0,07-0,11 euro), podczas gdy 1 kg owoców jagody kamczackiej sprzedaje się za 10-16 zł (2,3-3,6 euro).
Jagody kamczackie są bogatym źródłem kwasów organicznych, pektyny i witaminy C (25-130 mg/100 g). Posiadają one wiele substancji biologicznie czynnych (antocyjany i flawonoidy) oraz właściwości przeciwutleniające. Ułatwiają również usuwanie z organizmu toksyn i metali ciężkich, zmniejszając w ten sposób ryzyko zachorowania na raka. Wywiad był prowadzony w lutym 2016 r.