Uprawa i produkcja cykorii w Kanadzie

30 listopada 2016

uprawa cykorii

Uprawa cykorii w Quebecku

Cykoria jest produkowana w Europie Zachodniej od dawna. Produkcja tego warzywa w Quebecku jest o wiele nowsza. Pod koniec lat 70-tych pierwsza cykoria produkowana w Quebecku została wprowadzona do obrotu przez Sama Steinberga. To było 200 pudełek.

Wielu francuskich plantatorów cykorii wyjechało wówczas do Kanady, aby kontynuować tam swoją działalność. Często mają one trudności z klimatem i warunkami agronomicznymi. Jednym z nich jest Jean-Michel Schryve. Obecnie jego firma – obecnie w rękach syna Philippe’a – posiada 75% rynku Quebecku. Firma zatrudniająca około trzydziestu pracowników produkuje rocznie ponad 2000 ton cykorii. Obecnie firma poszerzyła swoją działalność o uprawę cykorii organicznej i odmiany czerwonej. Jest dwukrotnie droższy z powodu wysokich kosztów nasion i skromnych plonów.

Dwa lata temu Philippe wprowadził na rynek markę Diva. Na opakowaniach tej marki znajdują się receptury, które mają na celu przybliżenie konsumentom sposobów konsumpcji. W Quebecku cykorię spożywa się w Boże Narodzenie, a 95% czasu w sałatce. W Europie, gdzie popyt na cykorię maleje w okresie świątecznym, 75 % cykorii jest gotowana, ale spada z powodu konkurencji ze strony innych odmian liści drobnych.

Cykoria została odkryta w Brukseli w połowie XIX wieku. Białe warzywo można produkować prawie przez cały rok. W maju wysiewane są nasiona specjalnej odmiany cykorii, a korzenie zbiera się na początku jesieni. Następnie są schładzane i przechowywane przez 15 dni do 10 miesięcy. Po oczyszczeniu korzeni są one umieszczane w ciemnym miejscu w celu kiełkowania. Cykorię można spożywać po 20-25 dniach. Lekko gorzki warzywo pozostaje wrażliwe na światło: sprawia, że liście stają się zielone, a smak bardziej gorzki.

Uprawa i produkcja cykorii w Kanadzie
5 (100%) 1 ocen
Tagi: