Uprawa grzybów na Sycylii
27 września 2017Funghitalia punkt odniesienia dla uprawy grzybów na Sycylii
„Mamy trzydziestoletnie doświadczenie w uprawie grzybów i jesteśmy punktem odniesienia dla wschodniej Sycylii”, wyjaśnił Gianni Gambino z Funghitaly w Augusta, kilka kilometrów od Syrakuz.
„Początkowo było ciężko, bo w sektorze było dużo improwizacji. W tamtych latach byliśmy niekiedy ofiarami tych, którzy zalecali bezużyteczne techniki agronomiczne lub bardzo drogie leczenie. Teraz wiemy, że przygotowanie łóżek, czystość i higiena są podstawą. Nie stosujemy środków chemicznych, a jedynie proste naturalne środki zaradcze, takie jak para wodna”.
Bliskość autostrady Syracuse-Catania sprawia, że produkty są szybko i świeżo dostarczane na całą wschodnią Sycylię. Ponadto wydajne zbiory i obróbka sprawiają, że firma ta jest cennym i wiarygodnym partnerem.
Firma zajmuje 6400 mkw., z czego połowa przeznaczona jest na uprawę grzybów. 95% należy do odmiany Pleurotus Ostreatus, która cieszy się dużą popularnością.
Pozostałe 5% przeznaczone jest na produkty niszowe, które są bardzo cenione przez smakoszy. Mówimy o topoli (Cyclocybe aegerita), kurkuli i (Cornucopiae) oraz grzybach ostryg królewskich (Pleurotus Eryngii). Ten ostatni jest mięsny z lekko aksamitną czapeczką w depresji, podczas gdy ten pierwszy jest bardzo pachnący.
W 2016 r. przedsiębiorstwo Funghitaly osiągnęło produkcję nadającą się do sprzedaży brutto w wysokości 120 tys. kg dla Pleurotus Ostreatus, sprzedawaną po średniej cenie 2,40 EUR/kg. Reszta osiągnęła 8300 kg łącznej sprzedaży po średniej cenie 7,00 €/kg.
„Ten sezon wygląda dobrze, podobnie jak w zeszłym roku. Dzięki naszej wielkiej pasji i wytrwałości udało nam się znaleźć miejsce w regionalnym handlu detalicznym, dzięki czemu nasze produkty są dystrybuowane na całą wyspę. W przyszłości planujemy wprowadzenie bardziej znanych grzybów portobello, które obecnie uprawiane są głównie w pozostałej części Europy. Mamy nadzieję na zdobycie udziału w rynku tego produktu, który jest ważny i raczej zyskowny”.
Źródło: freshplaza.com