Uprawa grejpfruta w Hiszpanii
9 listopada 2016Hiszpania: Andaluzja pobudza uprawę grejpfruta.
Andaluzyjscy producenci coraz bardziej angażują się w dywersyfikację, czego dowodem w przypadku owoców cytrusowych jest rosnąca uprawa grejpfrutów osiągnięta w ostatnich latach. W latach 2014-2015 plantatorzy w Andaluzji wyprodukowali 22 231,37 ton odmian Star Ruby, Marsh i Rio Red, co oznacza wzrost o 43,7% w porównaniu z poprzednimi czterema latami. Powierzchnia gruntów pozostała stabilna w porównaniu z rokiem poprzednim (597 hektarów), chociaż wielkość produkcji wzrosła o 16 % ze względu na idealne warunki pogodowe i dobrą gospodarkę gruntową, o czym świadczą dane dotyczące plonów, które wyniosły około 37 238 ton z hektara (wzrost o 72,3 % w porównaniu z okresem 2010-2014).
Grejpfrut nie jest spożywany tak często w Hiszpanii jak w innych krajach Europy, ale staje się coraz bardziej popularny w koszyku dzięki swoim właściwościom moczopędnym i czyszczącym, które czynią go bardzo atrakcyjnym produktem dla dietetyków i/lub miłośników zdrowego odżywiania. Poza Hiszpanią jednym z krajów o najwyższej konsumpcji jest Wielka Brytania, która jest miejscem, do którego trafia większość eksportu, ponieważ w zeszłym roku import wyniósł 6 tys. ton, czyli o 15% więcej niż w roku 2013/14. Ponadto, według Obserwatorium Cen i Rynków Rządu Andaluzji, wartość eksportu również wzrosła w porównaniu z poprzednią kampanią, w tym przypadku o 10%, osiągając łączną kwotę 3,4 mln euro.
W odniesieniu do cen, wartość przeciętnej jednostki eksportowej wyniosła 0,58 €/kg, co oznacza spadek o 6% w porównaniu z kampanią 2013/14.
Źródło: revistamercados.com.