Uprawa brzoskwiń
22 grudnia 2017
Michoacan jest największym meksykańskim producentem brzoskwiń.
Pascual Sigala Paez, sekretarz ds. rozwoju obszarów wiejskich i żywności dla rolnictwa (Sedrua) w rządzie Michoacan, stwierdził, że Michoacan był krajowym liderem w produkcji brzoskwiń z ponad 32.566 ton. Powiedział on również, że państwo przeznaczyło na tę uprawę ponad 3 859 hektarów, głównie w 40 gminach, oraz że najbardziej znaczące obszary produkcji to Zinapecuaro i Zitacuaro.
Michoacan jest stanem o wielu mikroklimatach, co pozwoliło mu stać się producentem i eksporterem owoców i warzyw do ponad 45 krajów, dodała Sigala Paez.
Michoacan prowadzi produkcję, a następnie Zacatecas, z 25 tys. ton brzoskwini, Chihuahua z 23 tys. oraz Meksyk i Puebla, które produkują po 22 tys. ton każdy.
Meksyk ma ponad 32 122 hektary przeznaczone pod uprawę tych owoców, a jak wspomniano powyżej, głównymi krajami, w których Michoacan produkuje owoce, są Zacatecas, Chihuahua, stan Meksyk, Puebla, Morelos, Chiapas, Guerrero, Tlaxcala i Aguascalientes.
Kierownik polityki rolnej Michoacan podkreślił, że Zinapecuaro jest głównym producentem brzoskwiń o powierzchni 1.254 ha i produkcji 12.433 ton. W międzyczasie Zitacuaro ma 455 hektarów i produkcję 3.664 ton.
Tacambaro ma powierzchnię upraw 280 hektarów i produkcję 2 160 ton.
Źródło: primeraplananoticias.mx.