Rynek łupin orzechów włoskich

21 grudnia 2017

rynek łupin orzechów włoskich

„Cały rynek zmierza obecnie w kierunku łupin orzechów włoskich”.


Święta Bożego Narodzenia to czas orzechów. Migdały, orzeszki ziemne, a także orzechy włoskie w łupinach są obecnie bardzo popularne w skupach orzechów włoskich. Jednak przez cały rok orzechy decydują o tym, co się dzieje, zwłaszcza w przypadku orzechów włoskich. „Dzisiejsza sytuacja w Niemczech to około 75 procent łupin orzecha włoskiego w porównaniu do 25 procent surowców”, powiedział Jens Borchert z Palm Nuts & More, kierownik sprzedaży w kalifornijskiej firmie zajmującej się marketingiem orzechów włoskich.

„Rynek zmierza w kierunku nasion orzechów włoskich i wygody. Orzechy włoskie należą obecnie również do artykułów całorocznych. Używamy go na przykład jako składnika sałatki”. Borchert uważa jednak, że orzechy włoskie nie są jeszcze na poziomie orzeszków ziemnych i migdałów. „Orzechy włoskie nie są jeszcze ustalone jako przekąska. Na przykład jako produkt solony jest mało znany klientom. Z drugiej strony, są bardzo popularne jako składnik mieszanek orzechowych i zbóż„.

Czas krytyczny

Palm Nuts & More GmbH & Co. KG (Mariani Nut Company) reprezentuje producenta z amerykańskiego stanu Kalifornia, który jest drugim co do wielkości obszarem upraw na świecie, po Chinach. Według Borcherta kalifornijski sektor orzechów włoskich był ogólnie zadowalający, choć pod koniec sezonu temperatura była nieco za wysoka. „Mieliśmy nadzieję na duże plony, ale ostatecznie będą one prawdopodobnie mniejsze niż oczekiwano. Orzechy częściowo ucierpiały na upale, a ziarna czasami są nieco ciemniejsze. W przeciwnym razie jakość jest dobra i jest więcej ziaren światła niż w zeszłym roku. Niższy jest również w tym roku udział „Spalonych słońcem”, czyli obkurczonych ziaren. I mniej pęknięć. Ceny orzechów włoskich w łupinach tylko nieznacznie zmieniły się w porównaniu z rokiem ubiegłym. We Francji natomiast sytuacja była poważniejsza: z powodu mrozu wiele produktów zostało utraconych”.

Borchert podkreśla, że orzechy włoskie są bardzo czasochłonne. Orzechy muszą zostać wprowadzone do obrotu najpóźniej do 16 grudnia – w ciągu miesiąca od zbiorów. „W tym roku żniwa odbyły się tydzień później niż w zeszłym roku. Następnie wszystko musi być wysłane tak szybko, jak to możliwe. W tym kontekście monitorowanie jakości jest również bardzo ważne dla naszej firmy. Orzechy włoskie są najpierw myte w Kalifornii, a następnie suszone. Jest jeszcze jedna kontrola jakości po wysyłce, podczas której sprawdzany jest poziom wilgotności i każda forma w celu spełnienia norm EKG ONZ”.

Bezpośrednia dostawa
Nuts & More zajmuje się dystrybucją orzechów z agencji importowej Horst W. Palm GmbH od 1975 roku i dostarcza suszone owoce bezpośrednio do klientów w całej Europie. Po zmianie pokoleniowej w maju 1999 r. działalność ta była kontynuowana pod nazwą Palm Nuts & More. Firma charakteryzuje się bezpośrednią dostawą do detalistów spożywczych, jak również do przemysłu przetwórczego, importerów i hurtowników. Aby zaspokoić popyt, firma współpracuje z Mariani Nut Company poza Kalifornią.

Źródło: freshplaza.com

Rynek łupin orzechów włoskich
Oceń ten artykuł
Tagi: