Australia – sezon winogronowy opóźniony o 10 dni
2 lutego 2017Produkcja i zbiór winogron w Australii
W niektórych częściach Australii pogoda była nietypowa, ale do tej pory nie miało to dużego wpływu na zbiory winogron. To powiedziawszy, żniwa w Sunraisia spóźniły się około dziesięć dni i doszło do jednego gradu, który zniszczył całe pasmo producentów ale nie będzie miało dużego wpływu na końcowe plony.
„Obecnie brakuje owoców”, wyjaśnił Jeff Scott, dyrektor naczelny australijskiego stowarzyszenia australijskiego producentów winogron stołowych. „Ale wrócimy na pokład w przyszłym tygodniu i wrócimy do normalności. Spodziewam się zobaczyć na rynku kilka dojrzałych owoców”.
W ciągu ostatnich kilku lat nastąpił wzrost popytu na australijskie winogrona i ceny krajowe były dobre w porównaniu z poprzednimi sezonami. Ponadto popyt jest niezwykle wysoki na rynkach eksportowych, szczególnie w krajach azjatyckich.
„Coraz więcej jest nowych importerów, którzy zwracają się o winogrona australijskie, nasi obecni importerzy dostają to, czego potrzebują, ale niektórzy z nich naprawdę walczą o dostawy”, mówi Jeff.
Tradycyjnie Chiny są największym rynkiem eksportowym dla australijskich winogron, ale Japonia rozwija się bardzo szybko. Australia uzyskała dostęp dopiero w ciągu ostatnich dwóch lat, ale już teraz jest piątym co do wielkości rynkiem i cały czas rośnie. Obecnie Australia może eksportować tylko trzy odmiany do Japonii, Thompson, Crimson i Red Globe.
„Mamy nadzieję uzyskać dostęp do wszystkich odmian w Japonii i rozmawialiśmy z rządem australijskim w nadziei, że uda im się osiągnąć porozumienie z rządem japońskim w sprawie dodatkowych odmian. Na początku marca odbędą się rozmowy. Biorąc pod uwagę fakt, że eksportujemy do Japonii od 2 lat i istnieje ogromny popyt, a importerzy chcą więcej odmian, mamy nadzieję, że weźmiemy to pod uwagę. Menindee Seedless, Ralli bez pestek i Midnight Beauty to niektóre odmiany, które chcielibyśmy dostać do Japonii.
Inne rynki, które również rosną, to Tajlandia, Singapur, Filipiny, Indonezja i Malezja.
Wietnam zawiesił cały import owoców z Australii na rok, ale w zeszłym roku otrzymali oni dostęp i prawie odzyskał udział w rynku.
„W Australii obserwuje się znaczny wzrost produkcji i ten dodatkowy popyt z krajów azjatyckich z pewnością przejmuje dodatkową produkcję.
„Jesteśmy dość stabilni z Thompsonami w Australii, ale nasza produkcja Crimsona rośnie”, powiedział Jeff. „Ale jest jednak wiele nowych odmian własnych, a niektóre z nich odniosły wielki sukces za granicą, a tendencja idzie z pewnością w kierunku bez pestek. Palce czarownic to jedna z odmian sadzonych w małych ilościach, która świetnie sprawdza się na rynkach premium.
W ciągu ostatnich 5 lat produkcja wzrosła o 10-20% rok do roku, głównie w przypadku odmian przeznaczonych na eksport.
Australijski przemysł winogronowy ma nadzieję na poprawę warunków protokołów w USA, co pozwoliłoby na eksport na rynek amerykański.
„Dostęp jest bardziej oparty na kwestiach psychosanitarnych niż na umowach handlowych, takich jak TPP, nie będzie miał większego znaczenia, ponieważ jesteśmy przeciwstawni produkcji amerykańskiej”, powiedział Jeff. „W Stanach Zjednoczonych Australia nie może konkurować z Peru i Chile pod względem ceny, ale jesteśmy znani z wysokiej jakości naszych owoców i trafiamy na niszowe rynki”.
źródło: www.freshplaza.com