Uprawa winogron w Korei Południowej

30 marca 2017

uprawa winogron

Uprawa winogron w Korei Południowej przesuwa się do Kyoho i Shine Muscat.


Południowokoreańscy producenci i eksporterzy winogron przenoszą uprawę winogron Campbell do Shine Muscat i Kyoho. „Campbell był zawsze tradycyjną południowokoreańską odmianą. Jednak spożycie winogron Campbell stopniowo spadało na korzyść nowszych odmian, takich jak Shine Muscat i Kyoho”, mówi Nami Lee z Rima Global Co. Według Lee, słodko-kwaśny smak winogron Campbell nie trafia na rynek światowy tak bardzo, jak słodki smak Shine Muscat i Kyoho.

Zmiana trendu rozpoczęła się około pięciu lat temu, a południowokoreańscy hodowcy przestawiają się na te odmiany w ciągu ostatnich dwóch lat. Ze względu na słodszy smak, Shine Muscat jest droższy z tych dwóch. Sezon dla obu odmian rozpoczyna się pod koniec września i trwa do początku grudnia.

„Rezultaty zmian odmianowych były wspaniałe”, mówi Lee. „Byliśmy już zaznajomieni z tego typu winogronami, ponieważ były one importowane z Japonii. Nasze ceny są jednak lepsze. Japońska produkcja jest dość droga w Korei Południowej. Południowokoreańscy konsumenci są bardziej zainteresowani lokalnymi produktami, które również mają lepszą jakość niż chińskie winogrona”.

Rynkami eksportowymi winogron są Tajwan, Chiny, Wietnam i Nowa Zelandia. Jest jednak sceptycznie nastawiona do rynku chińskiego. „Naprawdę nie sądzę, aby chiński rynek działał dla nas. Zbyt wiele produktów jest błędnie oznakowanych jako produkty południowokoreańskie. Z tego powodu jesteśmy w stanie wysyłać tylko małe ilości do Chin. Rynek Azji Południowo-Wschodniej jest o wiele silniejszy, choć wielkość sprzedaży dla Nowej Zelandii jest również ograniczona”.

Głównymi konkurentami dla koreańskich winogron są Japonia i Chiny, gdzie Chiny produkują ogromne ilości winogron z Kyoho. Mimo że Korea Południowa spożywa dużo winogron na rynku krajowym, rząd stymuluje wywóz winogron, aby zrównoważyć import winogron poza sezonem.

„Południowokoreański sektor winiarski jest obecnie bardzo wrażliwy. Nasze stare odmiany generują mniejszą sprzedaż na rynku światowym. Rząd chroni krajowy rynek winogron, nakładając wyższe cła na import, gdy sezon południowokoreański jest pełny. Ale ludzie nie chcą jeść koreańskich winogron. Aby zdobyć większy udział w rynku, producenci przeprowadzają testy nowych odmian winogron”, mówi Lee.

NH Handel NH

Kim Young-Ju z NH Trading mówi, że jego firma nadal pracuje głównie przy uprawie winogron Campbell. „Koreańscy konsumenci lubią winogrona Campbell, więc nasi zagraniczni klienci to zazwyczaj południowokoreańscy emigranci w USA i niektórzy chińscy. Nasz sezon zaczyna się w sierpniu i trwa do listopada”.

Podobnie jak Lee, Kim Young-Ju przyznaje, że konsumenci w Azji Południowo-Wschodniej generalnie nie lubią kwaśnego smaku winogron Campbell. Zamiast tego jego firma eksportuje na te rynki odmianę Kyoho. Firma w Chinach została właśnie wprowadzona na rynek, ponieważ dwa lata temu środki kwarantanny przeciwko południowokoreańskim winogronom zostały rozluźnione.

W 2016 roku firma dostarczyła 200 ton, co było stosunkowo niewielkim wolumenem. Ze względu na gorące warunki pogodowe sezon był bardzo trudny pod względem jakości. „Zazwyczaj eksportujemy około 400 ton rocznie i uzyskujemy wzrost o 15% rocznie”, mówi Kim.

W przypadku NH Trading sezon wegetacyjny trwa od końca kwietnia do sierpnia w przypadku upraw szklarniowych, natomiast uprawy polowe trwają od końca sierpnia do grudnia. Podobnie jak Rima Global, NH Trading jest obecnie poza sezonem, co sprawia, że nie ma pewności co do tego, jakie ceny koreańskie winogron byłyby obecnie dostępne na rynku. Kim szacuje, że średnia cena winogron uprawianych na wolnym powietrzu wyniosłaby około 3 USD za kg na poziomie hurtowym.

„Winogrona są reprezentatywne dla owoców letnich. Latem ludzie spożywają winogrona. Jednak poza sezonem codziennie sprowadzane są tanie, słodkie, bezpestkowe winogrona. Na szczęście rząd chroni nasz rynek i zapewnia wsparcie finansowe rolnikom, którzy chcą zamknąć swoje sady lub zmienić uprawy”, mówi Kim Young-ju.

źródło: freshplaza.com

Uprawa winogron w Korei Południowej
5 (100%) 1 ocen
Tagi: