Uprawa szczawiu w Belgii

8 marca 2017

uprawa szczawiu

Belgia: Herbafrost rozszerza asortyment ziół organicznych.

Uprawa szczawiu
Herbafrost specjalizuje się w przetwórstwie ziół konwencjonalnych i organicznych, dostarcza je mrożone do przetwórców, gastronomii i użytkowników końcowych. Firma została założona w 2000 roku i wkrótce stała się wartością ugruntowaną – najpierw na rynku krajowym, a później w Europie i poza jej granicami. Oprócz głównej lokalizacji w Hulshout w Belgii, jest również lokalizacja we Vladslo (Diksmuide). Produkty te są głównie eksportowane. „Około 80% produktów jest przeznaczonych na eksport”, mówi asystent ds. sprzedaży i zakupów Suzy Aerts. „Nasi główni odbiorcy to: Niemcy, Francja, Wielka Brytania, Skandynawia, Holandia, ale mamy też klientów poza Europą: Australia, USA, Izrael.

Rosnący popyt na bioprodukty organiczne..
W tym roku Herbafrost po raz kolejny był obecny na targach spożywczych Biofach w Norymberdze w lutym. „W ciągu ostatnich kilku lat zwiększyło się zapotrzebowanie na zioła organiczne. Podczas targów zaprezentowaliśmy szeroką gamę mrożonych organicznych ziół. Stało się jasne, że organiczne zioła rosną. Wychodząc naprzeciw rosnącym wymaganiom klientów, Herbafrost poszerzył w tym roku swój asortyment o szczaw organiczny. Szczaw jest stosowany głównie w kuchni do sałatek, zup, sosów i przecierów. Krótko mówiąc, produkt o wielu możliwościach”.

W dużej mierze od własnych producentów

„Obecnie Herbafrost produkuje około 7000 ton ziół. Zioła pochodzą głównie od naszych hodowców, z wyjątkiem kilku produktów, które kupujemy, takich jak czosnek, szalotka, cebula, trawa cytrynowa, dziki czosnek, rozmaryn i cebula wiosenna. Ponieważ nasze zioła są dostępne przez cały rok, nie ma różnicy między latem a zimą w naszej sprzedaży. Nasza piątka to pietruszka, bazylia, szczypiorek, koper i czosnek. Obecnie istnieje popyt na bardziej egzotyczne produkty, takie jak trawa cytrynowa. Popularne są również mieszanki ziołowe, takie jak mieszanka sałatkowa, mieszanka prowincjonalna i pasta z pietruszki”.

Bardziej świeże
„Nasze pola uprawne znajdują się w pobliżu naszych dwóch zakładów produkcyjnych. W ciągu maksymalnie 3 godzin po zbiorach nasze zioła są w zamrażarce, więc „świeższe” od świeżych ziół w supermarkecie. Mrożone zioła są bardzo zbliżone do świeżych ziół pod względem koloru, aromatu, konsystencji i smaku – w porównaniu do suszonych ziół – ale z zapewnieniem bezpieczeństwa produktu spożywczego. Regularnie przeprowadzane są badania chemiczne i ekologiczne. Mrożone zioła są gotowe do użycia: myte, krojone i bez łodyg, dzięki czemu nie ma pracy i odpadów. Są one również dostępne przez cały rok”, podsumowuje Suzy.

źródło: www.freshplaza.com

Uprawa szczawiu w Belgii
5 (100%) 1 ocen
Tagi: