Uprawa pomidorów Hiszpania

15 grudnia 2016

uprawa pomidorów

Hiszpania: Oszczędność 515 mln litrów wody w uprawie pomidorów.


Od 2014 roku inicjatywa „Solís Responsable” („Odpowiedzialny Solis”) pozwoliła Nestlé zaoszczędzić 515 milionów litrów wody w zintegrowanej produkcji wszystkich pomidorów wykorzystywanych jako surowiec w zakładzie w Miajadas (Caceres), co odpowiada miesięcznemu zużyciu 118 000 mieszkańców.

Ekspert Nestlé ds. zrównoważonego rozwoju środowiska, Pedro Ruiz, podsumował ten projekt podczas Narodowego Kongresu Ekologicznego (Conama), który odbył się w Madrycie w ubiegły poniedziałek.

„Solís Responsable” koncentruje się na odżywianiu, lokalnej uprawie i ochronie środowiska. Wszystkie pomidory wykorzystywane jako surowiec w zakładzie w Miajadach pochodzą z pól w Vega del Guadiana, dzięki czemu promień dostaw wynosi mniej niż 50 km. Ponadto stosowane techniki produkcji są regulowane przez Zintegrowany Standard Produkcji Pomidorów do Transformacji Przemysłowej Regionu Estremadura i są potwierdzone świadectwem zgodności, wydanym przez akredytowaną jednostkę, na każdym etapie łańcucha produkcji: uprawa pomidorów, pierwsza transformacja i opracowanie źródeł.

„Dzięki temu projektowi udowodniliśmy, że zrównoważony produkt, o naturalnym smaku i bez konserwantów, jest w pełni zgodny z ochroną środowiska i rozwojem lokalnego rolnictwa. W tym celu współpracowaliśmy z producentami, którzy dostarczają nam pomidory, aby zapewnić stosowanie przyjaznych dla środowiska technik, skupiając się w szczególności na minimalizacji zużycia wody do nawadniania, racjonalnym zwalczaniu szkodników i właściwym stosowaniu nawozów”, podkreślił. Pedro Ruiz.

 

Czynniki powodujące ograniczenie zużycia wody przy uprawie pomidorów

Wykorzystanie wody do nawadniania zostało zmniejszone o 9% dzięki zastosowaniu czujników, które rejestrują wilgotność gleby i etap zbiorów przy uprawie pomidorów. Ponadto, pole jest nawożone w zależności od potrzeb pomidorów, a gleba może odpoczywać cyklicznie z płodozmianem. Technika ta pozwoliła zmniejszyć zużycie nawozów o 16%.

Od 2014 roku „Solís Responsable” oznacza również 13% redukcję stosowania produktów do zwalczania szkodników, ponieważ „jesteśmy zaangażowani w bardziej naturalny i przyjazny dla środowiska proces produkcji naszych upraw,” powiedział ekspert Nestlé ds. zrównoważonego rozwoju środowiska.

Ponadto zintegrowana produkcja pomidorów w fabryce Nestlé w Miajadas doprowadziła do zmniejszenia zużycia wody o 30% i o 23% ilości odpadów na tonę. W ten sposób Solís uzyskuje wysokiej jakości surowiec dzięki zastosowaniu metod i praktyk, które szanują środowisko i zapewniają bardziej zrównoważone rolnictwo w perspektywie długoterminowej.

Uprawa pomidorów Hiszpania
5 (100%) 1 ocen
Tagi: