Uprawa pietruszki

31 października 2017

uprawa pietruszki

 

Pietruszka uprawiana w Wielkiej Brytanii, pietruszka dostępna jest w miesiącach jesienno-zimowych.

Uprawa pietruszki

Frederick Hiam Ltd, z siedzibą we wschodniej Anglii, rozpoczął uprawę małej powierzchni pietruszki korzennej kilka lat temu, po tym jak został poproszony o nią przez niektórych klientów eksportowych. Pietruszka Korzeń jest znana również jako pietruszka hamburska i jest mało znana w Wielkiej Brytanii, ale w wyniku zaangażowania z wielu czołowych szefów kuchni produkt zaczyna zyskiwać większe zainteresowanie w Wielkiej Brytanii.

„Oprócz innych naszych podstawowych produktów, pasternak, cebula i marchew sprzedawana jest w hurtowniach i punktach gastronomicznych w charakterystycznych markowych opakowaniach Frederick Hiam”, wyjaśnia Nick Gilford z firmy.

Jest powszechnie znana w Europie Wschodniej, Francji, Niemczech, Holandii i Skandynawii. Korzeń pietruszki ma bardzo charakterystyczny smak, z elementami pietruszki, selera i pietruszki w profilu smakowym.

„Jest bardzo uniwersalny i może być gotowany w taki sam sposób jak pasternak i marchew, a dodatkowo może być spożywany na surowo w sałatkach lub użyty do remoulade. Czystość korzenia pietruszki jest szczególnie dobra w przypadku pieczonych mięs. Nasi wschodnioeuropejscy pracownicy szczególnie lubią używać produktu w zupach i gulaszu oraz używać liści i korzeni”, powiedział Nick.

„Uprawa pietruszki nie jest łatwa w uprawie, ponieważ kiełkowanie nasion i zwalczanie chwastów to główne wyzwania, które należy przezwyciężyć. Po trzech latach uprawy nadal uczymy się i dostosowujemy techniki produkcji, zbioru i przetwarzania. Uprawa jest przechowywana w zimie i zbierana w razie potrzeby. Rozpoczęliśmy zbiory kilka tygodni temu i jesteśmy zadowoleni z jakości i potencjału tegorocznej produkcji. Mamy jeszcze trochę do zrobienia, aby opanować to trudne, ale interesujące warzywo korzeniowe”, podsumowuje Nick.

źródło: www.freshplaza.com

Uprawa pietruszki
5 (100%) 1 ocen
Tagi: