Uprawa natki pietruszki
14 kwietnia 2017Pietruszka – zioło nr 1
Niezależnie od tego, czy pietruszka ma kręcone liście, czy jest gładka, gruba czy cienka, jest nie tylko ozdobą i ziołem, ale także zdrową rośliną leczniczą. Zawiera wiele witamin, nadaje wielu potrawom szczególny aromat i jest, według Nadreńskiego Stowarzyszenia Rolniczego (RLV), bezsprzecznie ziołem nr 1.
Uprawa pietruszki odbywa się zarówno na wolnym powietrzu, jak i w szklarniach. Zbiory w szklarniach odbywają się od maja do listopada, natomiast zbiór pietruszki w szklarni odbywa się przez cały rok.
Pietruszka uwielbia jasne lokalizacje, ale nie ma bezpośredniego światła słonecznego, według RLV. Pietruszka dostępna jest w różnych postaciach, np. w pęczkach, jako towar zważony lub w doniczkach. Skup ziół ma wpływ w jakiej postaci jest pietruszka. Dostępny jest również w wersji świeżej lub mrożonej, z kręconymi liśćmi lub gładkiej. Korzeń pietruszki można również wykorzystać na wiele sposobów.
Według danych RLV, powierzchnia upraw pietruszki gruntowej wynosi ok. 1200 ha, a w szklarniach ok. 50 ha. Każdego roku zbiera się około 27 000 ton metrycznych. Natka pietruszki zawiera witaminy A, B1-B6, C i K, a także beta-karoteny i kwas foliowy. Oczyszcza krew, działa jak środek trawienny i jest dobrym suplementem diety z powodu wielu mikroelementów i substancji witalnych. Chlorofil i olejki eteryczne w pietruszce również pomagają zmniejszyć zapach ciała i jamy ustnej.
Źródło: RLV