Uprawa kiwi we Francji
14 grudnia 2016Francja: Buratti rozpoczyna uprawę szklarniową Kiwi.
Kiwi nie są zazwyczaj pierwszymi rzeczami, które można zobaczyć w szklarni. Niemniej jednak sadownik Scea Buratti stanie się jedną z pierwszych firm, które wkrótce zasadzą drzewa Kiwi w niedawno wybudowanej nowej szklarni w południowej Francji.
Buratti, włoska rodzina, która od ponad 65 lat uprawia jabłka i kiwi we Francji, po wizycie w Nowej Zelandii zbadała możliwości chronionej uprawy kiwi.
Tutaj zobaczyli, jak koledzy producenci kiwi radzili sobie z niszczycielskimi szkodnikami i chorobami za pomocą materiałów osłonowych, takich jak siatki chroniące przed owadami i cieniami. W Europie Buratti zapoznało się z włoskim producentem szklarni Europrogress i rozpoczęło prace nad specjalnym rozwiązaniem uprawy kiwi w chronionym środowisku w klimacie południowej Francji.
Opierając się na doświadczeniach Europrogresu z wieloma innymi uprawami szklarniowymi i klimatem, Buratti zdecydowało się zainstalować strukturę szklarniową z automatycznymi otworami z przodu, z boku i z góry, aby kontrolować klimat.
W kwietniu 2016 roku Europrogress rozpoczął się od budowy projektu w Montauban. W sumie zainstalowali dwie szklarnie na łącznej powierzchni 5 hektarów. Jedna z szklarni Mulitiart 15000 ma powierzchnię 3 ha, a druga jest podobną strukturą o powierzchni 2 ha. Konstrukcje mają 15 metrowe przęsła, wysokość kalenicy wynosi 6,8 metra, a konstrukcja mierzy 4 metry pod rynną. Nawiewniki dachowe i boczne sterowane są przez centralę wyposażoną w czujniki deszczu i wiatru.
Firma Europrogress wprowadziła specjalne regulacje z dodatkowymi biegunami w obrębie przęseł, aby zapewnić specjalne podparcie dla drzew kiwi. Jean Pierre Lejeune z Europrogress wyjaśnił, że z niecierpliwością oczekuje pierwszych drzew w projekcie o powierzchni pięciu hektarów. „Te pierwsze projekty o powierzchni pięciu hektarów będą bardzo ważne dla testowania i eksperymentowania z chronioną uprawą kiwi w Europie Południowej. Miejmy nadzieję, że lepszy i kontrolowany klimat w szklarni przyczyni się do lepszej produkcji i ochrony drzew przed chorobami i szkodnikami”.
Pięciohektarowy projekt Scea Buratti w Montaubanie będzie służył jako projekt pilotażowy. Jeśli wszystko pójdzie dobrze, hodowca ma nadzieję rozszerzyć produkcję kiwi o większą powierzchnię upraw szklarniowych.
źródło: freshplaza.com