Uprawa kalafiora
16 listopada 2016Włochy: Odbiorcy kalafiorów mogli odnotować niedobór kalafiora przez około dziesięć dni.
Uprawa kalafiora we Włoszech
Odbiorcy kalafiorów mogli odnotować niedobór kalafiora przez około dziesięć dni.
Stefano Calevi, kierownik ds. marketingu w F.lli. Calevi A. & S., opowiada o bieżącym sezonie kalafiorowym. Firma z siedzibą w Viterbo (Włochy), specjalizująca się w warzywach takich jak kalafior, kapusta, brokuły i melony, przyłączyła się do organizacji producentów ASPORT.
Uprawa kalafiora odbywa się na 200 hektarach (w płodozmianie) na polach, o rocznej pojemności 5 milionów kilogramów. Dzięki zmianie obszaru Viterbo na obszar Piana del Fucino (Abruzja – Włochy) w okresie letnim (25 lipca – 5 września), spółka F.lli. Caleviowi udaje się pracować przez cały rok w segmencie kalafiora. „Tylko Francja jest obecna na rynku od 12 miesięcy w roku, dzięki sprzyjającym warunkom klimatycznym.
Z całkowitej ilości wyprodukowanego kalafiora 80% stanowi biały kalafior, reszta (20%) to kalafior Romanesco. „Naszym głównym rynkiem są Włochy z udziałem około 90% – wyjaśnia Stefano – Eksport za granicę rozpoczyna się 15 grudnia, kiedy w Europie Północnej produkcja się skończy. W ostatnich latach obserwujemy rosnące zainteresowanie kalafiorem Romanesco również z północnych Włoch i innych krajów, takich jak Niemcy i Szwajcaria. Szwajcaria chce tylko małych główek o wadze około 500 g.”.
Jeśli chodzi o podaż, Stefano ujawnia, że wkrótce może być luka. „Ze względu na wzrost temperatur w ostatnich dniach część produktów dojrzewała wcześnie. 90-dniowy cykl odmian jest zakończony, dlatego spodziewamy się braku kalafiora przez około dziesięć dni. Taka sama sytuacja występuje również na obszarach uprawnych w południowych Włoszech. W międzyczasie, za granicą, Polska zakończyła produkcję”. Uprawa kalafiora staję co raz bardziej popularna we Włoszech.
Jeśli chodzi o ceny, Stefano mówi: „Na rynkach hurtowych notujemy 65-70 centów/kg, co oznacza wzrost o 5-10 centów w porównaniu z ubiegłym tygodniem. Sprzedawcy detaliczni sprzedają produkt za 75-80 centów (bez folii) i 1 euro (z folią)”.