Uprawa fasoli

30 marca 2017

uprawa fasoli

Włochy: Wczesne i letnie odmiany zielonej fasoli w podziale na cztery odmiany

Uprawa fasoli.
„Mimo że odmiana fasoli Trofeo jest obecna na rynku od 15 lat, nadal jest liderem w swoim segmencie, tj. fasoli wczesnej wiosny przeznaczonej do spożycia na świeżo”, wyjaśnia Rocco Parisella, kierownik sprzedaży czwórki (dywizja Blumen Group SpA).

Cztery odmiany wprowadzają na rynek włoski dwie odmiany – Trofeo i Grenada. Ten ostatni jest bardzo wydajny w cyklach letnich i jest stosunkowo młody. „Wprowadziliśmy ją dwa lata temu, z dobrymi wynikami w cyklu letnim do spożycia w stanie świeżym”.

Jego kolega Paolo Leonardelli opowiada o głównych obszarach uprawy obu produktów: Trofeo jest używane w Caserta (szklarnie wiosną) i na Sycylii (szklarnie od października do lutego), ale pracuje na otwartych polach w całych Włoszech zarówno wiosną, jak i jesienią. Grenada nadaje się natomiast do uprawy polowej w całych Włoszech późną wiosną i latem. „Obecnie uprawia się fasolę zieloną na setkach hektarów.

Aspekty techniczne

Trofeo
wczesne: między siewem a zbiorami jest mniej dni niż w przypadku innych odmian. Jest to korzyść dla hodowców, ponieważ szybko dojrzewa.
bardzo wysoka produktywność
ciągłe zbiory: producenci mogą zbierać plony nieprzerwanie przez długi czas. Jest to korzystne dla upraw szklarniowych, ponieważ producenci potrzebują obfitych ciągłych zbiorów.
strąki są jednorodne, atrakcyjne, delikatne i o dobrym smaku. Jednym z terminów, który naprawdę oddaje ideę tego pojęcia, jest „maślany”.

Grenada

odporna na wysokie temperatury instalacja przystosowana do pracy w wysokich temperaturach
zakrywające liście: chronią owoce przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych
bardzo duża produkcja
strąki są błyszczące, jednorodne, o doskonałym smaku, delikatne/masło i wysokiej jakości
Obydwie odmiany są bezsznurowe

Uprawa fasoli
5 (100%) 1 ocen
Tagi: