uprawa cytryn w Argentynie

8 listopada 2016

uprawa cytryny

Argentyna jest największym producentem cytryny

Uprawa cytryn

W tym roku Argentyna wyprodukowała prawie 2,6 mln ton owoców cytrusowych i umocni swoją pozycję największego producenta i eksportera cytryn, ponieważ prognozy wzrosły od 1.530.000 do 1.580.000 ton, co jest wynikiem wzrostu produkcji o 100.000 do 150.000 ton.

„Całkowita produkcja cytrusów w Argentynie wynosi 2 600 000 ton, z czego 60% odpowiada cytrynom”, powiedział prezes Argentyńskiej Federacji Cytrusów (Federcitrus), José Carbonell.

W 2015 r. Argentyna wyeksportowała 95 % zebranej cytryny za 600 mln dolarów; 70 % tych cytryn było przetwarzanych i sprzedawanych jako soki, oleje i osuszona skórka, a 30 % jako nieprzetworzone. Pozostałe 5% produkcji (40 tys. ton) przeznaczono na rynek krajowy. Dwie trzecie cytryny na eksport wysłano do Unii Europejskiej i Rosji. Producenci nadal pracują nad otwarciem nowych rynków.

„Od 15 lat pracujemy nad otwarciem rynku amerykańskiego i myślę, że nam się to uda. Rynek amerykański został zamknięty z powodu kwestii fitosanitarnych. Jednakże pracujemy również nad wejściem na rynek chiński i indyjski”, powiedział Carbonell, dodając: „W każdym razie mamy nietypowo zamknięte rynki, takie jak Brazylia i Meksyk”.

Argentyna posiada 50 000 hektarów przeznaczonych pod uprawę cytryn, z czego 90% znajduje się w Tucuman, a pozostałe 10% w Salta, Jujuy, Entre Rios i Corrientes. Średni plon cytryny w tym kraju wynosi 35 ton z hektara.

Zbiory trwają od czterech do pięciu miesięcy i zatrudniają około 50 000 osób w Tucuman, największym generatorze miejsc pracy po rządzie prowincji. Z kolei istnieje 12 zakładów przetwórczych (największy na świecie klaster) i około 35-40 przedsiębiorstw zajmujących się pakowaniem, które zatrudniają głównie kobiety jako siłę roboczą. W przeciwieństwie do zdecydowanej większości gospodarek regionalnych, w Argentynie działalność związana z cytryną jest rentowna. Koszty produkcji pokrywane są z ceny zakupu płaconej przez producentów, tj. 2 USD za worek (20 kg).

Źródło: unoentrerios.com.ar.

uprawa cytryn w Argentynie
5 (100%) 1 ocen
Tagi: