Uprawa cukinii
30 stycznia 2017Dobra pogoda sprzyja zwiększeniu produkcji cukinii.
Uprawa cukinii
W 2015 r. cukinie były sprzedawane po bardzo wysokich cenach, wynoszących ponad 3 euro za kilogram. Wynika to częściowo ze znacznych niedoborów spowodowanych złymi warunkami pogodowymi i niskimi temperaturami odnotowanymi do niedawna w Almerii. Ponadto musimy również wziąć pod uwagę niską produktywność Włoch, bardzo ograniczoną przez pogodę, jak również Maroka, które zaopatruje głównie Francję.
Jednakże zaobserwowano już spadek cen, które obecnie kształtują się między 2,30 a 2,60 euro za kilogram. „Ceny będą nadal spadać, aż powrócą do normy za około dwa tygodnie”, powiedział Sam Ashton, dyrektor ds. marketingu w Escobar y Castañeda.
„Większość hodowców zakończyła sadzenie swoich zimowych wiosennych roślin, a pogoda znacznie się poprawia, osiągając temperaturę 20 stopni Celsjusza. W tych okolicznościach obserwujemy znaczny wzrost wolumenów, który w ciągu najbliższych kilku tygodni znajdzie odzwierciedlenie w cenach”, wyjaśnia.
Escobar y Casta
ñeda, z siedzibą w gminie Las Norias de Daza, Almeria, specjalizuje się w produkcji i wprowadzaniu do obrotu różnych odmian cukinii, w tym cukinii zielonej, białej, żółtej, szpiku i cukinii okrągłej. Są one wprowadzane na rynek pod marką KING COURGETTE i docierają na rynki całej Europy, w tym Skandynawii.
Jak mówi Sam Ashton: „Uprawa cukinii rośnie w Almerii, gdzie nasi hodowcy mają już 150 hektarów, i mamy nadzieję, że będziemy nadal rosnąć w tym samym tempie, co konsumpcja w ostatnich latach”. Wywiad był prowadzony pod koniec stycznia 2015 r.