Uprawa buraków
4 stycznia 2017Popularność wzrasta, ale nie obserwuje się jeszcze większej konsumpcji
Uprawa buraków.
Stam Schaap w Ursem specjalizuje się w całorocznej uprawie, przetwórstwie i handlu burakami. Firma uprawia buraki cukrowe na powierzchni 130 hektarów. „W ostatniej dekadzie w pełni specjalizowaliśmy się w uprawie i przetwórstwie buraków”, mówi Maikel Stam. „Gleba na polderze Wester-Koggenland doskonale nadaje się do uprawy buraków. Bogata w próchnicę gleba nadaje piękny, jaskrawoczerwony kolor, a także gwarantuje gładkość i smak.
Najwięcej buraków na wschód od Bloku Wschodniego.
Burak nie jest jednym z najczęściej spożywanych warzyw w Holandii. Maikel zauważa, że pracochłonny preparat, jak również ziemski smak, prawdopodobnie uniemożliwia konsumentom ich spożywanie. „W szczególności młodzi ludzie preferują gotowany wcześniej produkt. Dla nas głównym rynkiem jest Blok Wschodni. Burak jest tam często używany do robienia zupy”. Mówi, że rosyjski bojkot wywarł presję na jego firmę. Dla dużych ilości, które normalnie trafiają do Rosji, należy teraz znaleźć inne miejsce przeznaczenia. „Ale interesujące jest również znalezienie nowych rynków na najbliższe lata.
Popularność
Mimo, że nie jest to duży produkt w Holandii, Maikel zauważa, że burak staje się coraz bardziej popularny. Liczne pokazy gotowania również przyczyniają się do większego zróżnicowania produktu. Dzieje się tak głównie dzięki pozytywnym skutkom zdrowotnym. Zawierają one wiele witamin, minerałów, kwasu foliowego, wapnia i żelaza. Spodziewa się, że konsumpcja w Holandii nieco wzrośnie w najbliższych latach. „Wierzę, że jest o wiele więcej możliwości. Na przykład w Australii w hamburgerach wliczony jest kawałek buraka. Gdybyśmy mogli osiągnąć ten punkt również tutaj, oznaczałoby to ogromny wzrost.
Wspólnie z Q-Potato Holland BV, głównym dostawcą Yellow Chips w Emmeloord, produkujemy obecnie chrupki buraczane o smaku kulinarnym i rosnącym rynku. I sok buraczany, który w ostatnich latach wzbudził duże zainteresowanie. Sok z buraka cukrowego jest bardzo zdrowy, nazywany jest nowym zdrowym dopingiem, a także jest uważany za korzystny w walce z chorobami. Mimo to konsumpcja nie jest jeszcze tak dobra, jak się spodziewano. Wynika to głównie z typowego smaku. Choć trzeba się do tego przyzwyczaić, pracujemy nad tym”.