Słabe zbiory czosnku w Kalifornii

30 sierpnia 2017

czosnek z Kalifornii

Słabe zbiory w Kalifornii i problemy z zaopatrzeniem w Chinach powodują napiętą sytuację na rynku czosnku.


Produkcja czosnku na całym świecie rośnie dzięki rolnikom, którzy w ostatnich latach zarabiali na ograniczonych dostawach. Znaczna część zwiększonej produkcji wynika z faktu, że coraz więcej gruntów przeznacza się pod uprawę czosnku. Rynek i skup czosnku jest bardzo napięty z powodu niskich plonów w Kalifornii oraz problemów z zaopatrzeniem z Chin. W rezultacie wzrosły ceny, co zachęciło rolników do wejścia na rynek lub zwiększenia przydziałów.

W Stanach Zjednoczonych, o tej porze roku, zdecydowana większość krajowej podaży jest uprawiana w Kalifornii. Pozostała część rynku USA składa się z przywozu pochodzącego głównie z Chin i, w coraz większym stopniu, z Hiszpanii.

Jim Provost z działu I Love Produce podsumowuje: „Produkcja na całym świecie rozwija się wraz ze zwiększeniem powierzchni upraw na głównych obszarach upraw. Główne obszary produkcji czosnku na półkuli północnej, w tym Kalifornia, Hiszpania i Chiny, to zwiększone areały upraw czosnku. W ciągu ostatnich dwóch lat rolnicy i producenci warzyw zachęcani byli przez ścisłe rynki do zwiększenia uprawy czosnku”.

Wzrost produkcji hamowany przez klimat i niedobory siły roboczej
Pomimo wzrostu produkcji na całym świecie, producenci stoją przed innymi wyzwaniami związanymi z przekształceniem powierzchni uprawnej w plony, a następnie w produkt nadający się do sprzedaży płodów rolnych. Provost wyjaśnia: „Klimat jest czynnikiem łagodzącym po stronie negatywnej, co stanowi wyzwanie dla produkcji. Mokre wiosenne i gorące zbiory w pewnym stopniu uderzyły w czosnek kalifornijski, co miało rzeczywisty wpływ w zależności od położenia pól. Hiszpania miała również sporadyczne problemy z opadami deszczu w okresie zbiorów. Innym ważnym wyzwaniem na świecie jest niedobór siły roboczej przy zbiorze i pakowaniu czosnku”.

Rynek amerykański preferuje duży, biały czosnek

W Stanach Zjednoczonych klienci nie wydają się być wybredni, jeśli chodzi o odmianę czosnku, którą preferują, o ile jest on duży i biały. Provost mówi: „Rynek amerykański preferuje duży, biały czosnek. Odmiana ta jest mniej problematyczna niż wielkość czosnku (zazwyczaj 5,5 cm i więcej) i że odmiana ta ma białe skóry”, kontynuuje, „W USA istnieje mniejszy popyt na czosnek purpurowy, głównie z rynków specjalizujących się w ofercie azjatyckiej i hiszpańskiej”.

Producenci w Stanach Zjednoczonych odczuwają presję związaną z przywozem.
Ponieważ przywóz czosnku na rynek amerykański jest stałym czynnikiem, rolnicy odczuwają presję, pomimo starannie sformułowanych przepisów prawnych mających na celu ich ochronę. Na pytanie, jak amerykańscy hodowcy czosnku postrzegają przywóz, Provost wyjaśnił: „Czosnek chiński ma stały nakaz antydumpingowy dotyczący przywozu z USA, co pomogło ustabilizować przemysł krajowy, ale nadal jest przedmiotem stałej troski amerykańskich hodowców. W ciągu ostatnich kilku lat czosnek hiszpański stał się również głównym czynnikiem na rynku amerykańskim, co było zarówno konkurentem dla przemysłu krajowego, jak i uzupełnieniem ich podaży”.

Źródło: freshplaza.com

Słabe zbiory czosnku w Kalifornii
Oceń ten artykuł
Tagi: