Rynek ziół – kolendra
22 grudnia 2017Zioła IQF: tendencja wzrostowa
Zioła takie jak mięta, kolendra, szałwia, bazylia, trawa cytrynowa i rozmaryn są od wielu lat produktami marginalnie importowanymi, ale szybki wzrost popytu i uprawy sprawiły, że produkty te stały się prawdziwym trendem na rynku – mówi Octofrost Group.
Popyt na zioła jest stały, ale stopniowo rośnie w ciągu ostatnich 30 lat, podczas gdy w ciągu ostatnich 2 do 3 lat na rynku pojawił się szybki popyt, w szczególności na zioła uprawiane metodami ekologicznymi. Mennica, kolendra, rozmaryn i szałwia wydają się być gwiazdami ziół, z całorocznym wzrostem popytu.
„Zazwyczaj zioła konserwuje się poprzez suszenie, ale w celu zachowania świeżości i pełnej jakości roślin coraz częściej stosuje się indywidualne techniki szybkiego mrożenia (IQF). Aby osiągnąć dobrą jakość ziół IQF, przetwórcy muszą pamiętać, że rozwiązaniem jest wysokiej jakości sprzęt przetwórczy, ponieważ zamrażanie ziół może być dość trudne ze względu na ryzyko przelewania się produktu” – powiedział Octofrost w publikacji.
Po zebraniu ziół należy je umyć i dopiero potem indywidualnie szybko zamrozić. Zazwyczaj zioła transportowane są w pojemnikach pełnych wody, która jest następnie odsączana za pomocą systemu pompowego, który dostarcza produkty w 3 kolejnych kąpielach czyszczących.
W celu związania się z kolorem, smakiem i składnikami odżywczymi zaleca się zamrożenie produktów IQF w ciągu kilku godzin po zbiorze.
Wybór odpowiedniego wyposażenia do ram kwalifikacji IQF
„Przetwórcy ziół mają trudności z zamrożeniem tych produktów, ponieważ lekka natura ziół naraża je na znaczne ryzyko przelewania się poza strefę mrożenia. Oznacza to niską jakość zamrożonego rezultatu i dużą stratę produktu”.
OctoFrost twierdzi, że tunel zamrażalniczy IQF rozwiązuje ten problem ziołami IQF dzięki wentylatorom z regulowaną prędkością i optymalną aerodynamiką wewnątrz tunelu.
„OctoFrost posiada kilka stref zamarzania, co w połączeniu z regulowaną prędkością wentylatorów tworzy odpowiednią aerodynamikę wewnątrz tunelu i sprawia, że produkt zachowuje się jak płyn. Działając jak płyn, produkt jest całkowicie płynny, szybko zamarznięty i zachowuje doskonałą separację”.
Źródło: freshplaza.com