Rynek orzechów włoskich
6 października 2017Rynek orzechów włoskich w Kalifornii jest niepokojący wraz z rozpoczęciem sezonu.
Sezon orzechowy w Kalifornii 2017 będzie wyzwaniem zarówno dla plantatorów/przetwórców, jak i dla klientów oraz skupów orzechów włoskich, ponieważ zbiory po ostatnich dobrych latach będą spadać. Pogoda jest odpowiedzialna za główny wpływ na produkcję w Kalifornii, jak również w innych regionach świata.
„To będzie wyjątkowy rok w naszym rozwijającym się regionie”, powiedział Michael Manser z Grower Direct Nut Company w Kalifornii. „Zaczęliśmy od mokrej wiosny, po której następowały ekstremalne letnie upały o temperaturach przekraczających 100 stopni, które mogą być szkodliwe dla naszych upraw. Eksperci branżowi z całego świata przewidują, że tonaż również spadnie w porównaniu z wcześniejszymi szacunkami. W ostatnich latach odnotowaliśmy dwucyfrowy wzrost, ale w tym roku spodziewamy się spadku stóp kapitalizacji aż o 10%”.
Producenci czekają na ilości w celu określenia pełnego efektu.
Klienci, którzy przyzwyczaili się do dużej podaży w ciągu ostatnich kilku lat, będą teraz zaniepokojeni możliwością spadku dostępności orzechów włoskich. W miarę upływu sezonu hodowcy będą mieli lepszy wgląd w to, w jaki sposób pogoda bezpośrednio na nich wpłynęła.
„Wydaje się, że wczesne odmiany, w tym odmiany Tulare, przetrwały lato, ale wykazują pewne oznaki stresu”, kontynuował Manser. „Jest jeszcze za wcześnie, aby mieć dostęp do naszych głównych zbiorów, dopóki nie przejdziemy przez Tulare’s, Chandlers, Hartley’s i Howards wraz z innymi odmianami trwającymi do listopada. Musimy jeszcze określić, jaki będzie pełny efekt dla naszych upraw i klientów. Oprócz problemów w regionie Kalifornii, w innych regionach świata wiadomości nie są dobre. Na Ukrainie obserwuje się spadek plonów, a także we Francji i innych krajach UE. Chińczycy również prowadzili dochodzenia w sprawie naszych zapasów, być może wskazując również na problemy z dostawami”.
„Jako producent/przetwórca będziemy musieli metodycznie i ostrożnie zarządzać poziomami zapasów, aby nasi klienci otrzymywali produkty na swoje potrzeby biznesowe” – dodał. „Naszym najważniejszym priorytetem będzie dostarczanie im produktów najwyższej jakości, których potrzebują, aby nadal z powodzeniem prowadzić swoją działalność. Nabywcy, którzy po raz pierwszy chcą wejść na rynek orzechów włoskich, zwłaszcza ci sprzedający odmiany w łupinach, będą narażeni na pewne ryzyko i mogą mieć trudności ze znalezieniem dla nich kierunku rozwoju rynku i prawdopodobnie zapłacą za nie wyższą cenę w porównaniu z poprzednimi latami. W obecnym stanie, kategoria premium kolorów jasnych (Chandlers) przyciągają ceny do $3.75 lb. Jeśli podaż rzeczywiście się zmniejszy, liczba ta prawdopodobnie wzrośnie”.
Nowe produkty w zakładzie
W miarę wzrostu liczby klientów poszukujących zdrowych alternatyw, producenci owoców i przetwórcy poszukują nowych sposobów prezentacji swoich produktów w unikalny i kreatywny sposób. Dokładniej rzecz ujmując, przedsiębiorstwa orzechowe starają się rozwiązać problemy bezpieczeństwa żywności i alergenów w produktach orzechowych z drzew orzechowych, wprowadzając innowacje i prowadząc badania mające na celu zmniejszenie obaw o alergeny w produktach wprowadzanych na rynek.
Firma Grower Direct zatwierdziła niedawno system obróbki suchą parą wodną, który dostarcza orzechom włoskim, migdałom i innym orzechom z drzew orzechowych pięć kłód zabitych mikroorganizmami. Kilka innych świadczy tę usługę. „Uważamy, że jest to najbezpieczniejsza metoda, która pozwala na utrzymanie certyfikatu ekologicznego produktu bez skracania okresu przydatności do spożycia”, powiedział Manser. „Metoda ta ma również na celu poprawę smaku orzechów włoskich poprzez wyeliminowanie goryczy związanej z orzechami włoskimi, która pomaga osiągnąć lepszy smak orzecha włoskiego”.
Udogodnienia Grower Direct
„Naszą misją i głównym celem jest stworzenie rynku, na którym klienci poznają korzyści zdrowotne oraz pyszne opcje przekąsek oferowane przez orzechy włoskie”, dodał. „Dążymy do włączenia orzechów włoskich do codziennego spożycia poprzez przekąski wielkości z produktów takich jak owoce, sery i mieszanki szlaków. Wprowadziliśmy na rynek linię orzechów włoskich, w której skład wchodzą m.in. masło, dipy i wyjątkowe smaki, które nie ukrywają zdrowych zwolenników orzechów włoskich. W ten sposób do orzechów włoskich można ponownie wprowadzić nowych i starych konsumentów w taki sposób, że nasz produkt staje się podstawowym produktem w kuchni. Inne produkty, takie jak orzech włoski i mleko nerkowca wraz z masłami orzechowymi, pojawiają się w przemyśle, napędzane przez świadomych zdrowia nabywców i tych z określonymi alergiami”.
„Uczestniczymy w badaniach i studiach nad tym, czy orzechy włoskie są jadalne dla osób z wrażliwością na orzech i alergie”, kontynuuje Manser. „Prowadzone są badania i testy produktów w zakresie nowej kategorii orzechów zwanej kiełkowaniem, która do tej pory obejmowała migdały i orzechy włoskie. Polega ona na moczeniu orzecha w wodzie w celu kiełkowania. Jest to proces przebiegający w odpowiednim czasie, a w przypadku orzechów włoskich odbywa się to w skorupie, ponieważ połowa męska i żeńska muszą być razem, aby do niego doszło. Po rozpoczęciu mikroskopijnego kiełkowania proces jest zatrzymywany, orzechy włoskie są suszone, a następnie wykorzystywane w normalny sposób.
Źródło: freshplaza.com