Rynek kapusty czerwonej i białej

3 kwietnia 2017

rynek kapusty

Rynek kapusty czerwonej i białej

Kapusta jest produktem, który oferuje stabilność, z bardzo niewielkimi wahaniami cen. W tym czasie czerwona kapusta osiąga dobre ceny w Europie dzięki zmniejszonym zbiorom w zeszłym roku. Rynek kapusty białej jest stabilny. Hiszpańscy hodowcy kapusty mają „dramatyczny” sezon. W Belgii popyt na kapustę wzrasta. Kapusta olbrzymia Rosja, pomimo swojej dużej produkcji, nie była w stanie zaspokoić całego popytu i musiała importować z Serbii, Macedonii i Iranu. W USA ceny rosną przed Dniem Świętego Patryka. Chińscy producenci wstrzymują oddech. Niepokoi ich mrozy ostatnich miesięcy, które zniszczyły zbiory. Rozmiar tych szkód jest nadal nieznany.

Patrick’s Day zwiększa popyt w Stanach Zjednoczonych.
Patricka (17 marca) zapotrzebowanie na kapustę w Stanach Zjednoczonych rośnie. Ten rosnący popyt skutkuje również wyższymi cenami. Supermarkety mają duży udział w wielkości sprzedaży, co powoduje wzrost cen na wolnym rynku. W przypadku zielonej kapusty cena w tym tygodniu wynosiła ponad 12 dolarów za skrzynkę, po stabilnym okresie, kiedy wynosiła od 8 do 10 dolarów. Według jednego dealera ceny mogą jeszcze bardziej wzrosnąć. Ceny kapusty z Meksyku na granicy w Kalifornii i Arizonie wahały się od 10 do 13 dolarów. W przypadku kapusty czerwonej cena wahała się od 11,45 USD do 18,45 USD.
Kapusta była wprawdzie tanim produktem, ale obecnie przynosi dobre ceny, częściowo dlatego, że jest mniej producentów, a zatem podaż jest mniejsza.

Niderlandy dobra wartość kapusty czerwonej

Chociaż zbiory kapusty rozpoczynają się w sierpniu, szczyt dla kupców odnotowywany jest w pierwszych miesiącach Nowego Roku. Większość produkcji kapusty koncentruje się w Holandii Północnej, na obszarze uprawy warzyw par excellence. Kapusta jest dostępna przez cały rok. Nowe zbiory trafiają na rynek w sierpniu, kiedy to stare zapasy są zazwyczaj tak dobre, jak sprzedane. Produkcja w Niderlandach była lepsza niż oczekiwano. Po suchym lecie perspektywy nie były zbyt dobre, ale sezon był wciąż dobry dzięki sprzyjającej jesieni.

Między marcem a czerwcem w Europie Wschodniej istnieje duże zapotrzebowanie, ponieważ do tego czasu brakuje lokalnej produkcji. Kapusta holenderska ma dobry okres przydatności do spożycia. Biorąc pod uwagę, że kapusta jest produktem z wyboru na wywóz, zbiory w innych krajach mają duży wpływ na ceny. Przesyłki czerwonej i białej kapusty trafiają głównie do krajów Europy Wschodniej, Izraela, Dubaju, Malezji i na Kubę, podczas gdy Azja i Stany Zjednoczone rozwijają swoje rynki. Pod względem cen rynek od tygodni utrzymuje się na stabilnym poziomie. Cena kapusty duńskiej (białej) wynosi około 20 centów. Kapusta czerwona, która kosztuje 50 centów, jest w rzeczywistości dość droga.

Belgijskie supermarkety wymagają mniejszej kapusty.
Popyt w supermarketach na kapustę z kategorii 7 (1,8 kg – 2,2 kg każdy) i 8 (1,3 kg – 1,8 kg każdy) wzrósł w ostatnich latach. Podczas gdy w 2008 r. 500 000 sztuk tej kapusty zostało sprzedanych przez głównych handlowców do supermarketów, w tym roku łączna sprzedaż wyniosła 2,5 mln sztuk (1,6 mln sztuk białej kapusty i 900 000 sztuk czerwonej kapusty). W ostatnich latach sprzedaż stopniowo przesuwała się w kierunku sektora przetwórczego, który wymaga coraz większej ilości kapusty. Zauważalny jest również fakt, że produkcja przenosi się do Francji. W ubiegłym roku powierzchnia ta wynosiła 8 ha, w tym roku podwoiła się, a perspektywy wskazują na 25 ha kapusty francuskiej.

Wysokie ceny Brytyjski rynek kapusty czerwonej

Produkcja kapusty w Zjednoczonym Królestwie jest stabilna. Powierzchnia ta prawie się nie zmienia, a większość zbiorów odbywa się w ramach kontraktów dla supermarketów i sektora przetwórczego. Sezon dla kapusty białej i czerwonej trwa od lipca do listopada; przez resztę roku dostępna jest kapusta przechowywana w magazynach. Mimo że hodowcy spodziewali się mniejszych zbiorów ze względu na suchą i chłodną wiosnę, ich wielkość była w końcu normalna. Było to spowodowane cieplejszym listopadem i grudniem. Była normalna objętość kapusty białej, podczas gdy kapusta czerwona zanotowała spadek o 30 procent. „Doprowadziło to do wysokich cen w całej Europie”, mówi handlowiec. Brytyjczycy nie eksportują dużo kapusty, częściowo dlatego, że większość produkcji odbywa się na kontraktach. Przed świętami Bożego Narodzenia nadmiar kapusty był przedmiotem handlu transgranicznego. Nadwyżki tej nie można było przechować. Latem bieżącego roku, jeśli wzrośnie popyt na kapustę i zwiększy się konsumpcja ślimaka, sytuacja na rynku powinna być pozytywna.

źródło: www.freshplaza.com

Rynek kapusty czerwonej i białej
4 (80%) 2 ocen
Tagi: