Produkcja kaki
9 listopada 2016„Sezon produkcyjny kaki rozpoczął się w sierpniu, a jego zakończenie przewiduje się na grudzień.
Ogólnie rzecz biorąc, wielkość sprzedaży i ceny rynkowe kaki są stosunkowo stabilne. Festiwal w połowie jesieni nieco osłabił rynek owoców, ale przewidujemy, że po kilku tygodniach rynek ten ożywi się” – mówi Liu Jingle, prezes zarządu firmy Shenzhen Jintaihua.
Kaki cieszy się coraz większą popularnością wśród konsumentów.
„Kaki jest jędrnym owocem z jasnym kolorem i słodyczą do 15 brixa. W ostatnich latach kaki zyskuje coraz większą aprobatę konsumentów dla jego jakości i wartości odżywczych. Stale rośnie również wolumen sprzedaży. Spośród kaki, które uprawiamy pod marką „Fuyoushi”, 40% zostało przetransportowanych ciężarówkami do portu w Shenzhen w celu sprzedaży w Hongkongu, Singapurze, Malezji, Tajlandii i innych krajach. Pozostałe 60% sprzedaje się na rynkach hurtowych, w dużych supermarketach i sieciach sklepów owocowych w Shenzhen, Kantonie, Szanghaju, Pekinie i innych miastach pierwszej kategorii”.
Wczesna sprzedaż w Hongkongu
„W ostatnich latach wzrosła liczba chińskich uprawiających kaki. Uprawa kaki jest jednak wymagająca dla środowiska, a okres jej trwania wynosi do 5 lat. Ponadto wymagana jest profesjonalna technologia. W rezultacie wielu kultywujących usiłuje osiągnąć precyzyjną kultywowanie wysokiej jakości. Obecnie nasza jakość i usługi nadal stawiają nas na czele branży. Na rynku Hongkongu jedynymi uprawiający kaki, którzy mogą konkurować z naszymi są ci z Hiszpanii, Japonii i Korei Południowej. Jednak zróżnicowany okres sprzedaży pozwala nam sprytnie uniknąć wysokiej fali konkurencji. Nasze kaki są dostępne w sprzedaży w trzech falach, odpowiednio dwa miesiące, półtora miesiąca i miesiąc wcześniej niż kaki hiszpańskie, japońskie i koreańskie”.
„Firma posiada 16 okrzemkowych terenów uprawnych na wysokości ponad 1800 m n.p.m. w prowincjach Fujian i Yunnan. Łączny obszar wynosi 4666 hektarów. Dobra gleba i brak zanieczyszczeń w tych naturalnych środowiskach stwarzają doskonałe warunki do uprawy wysokiej jakości kaki”.
Źródło: freshplaza.com