Podsumowanie europejskiego rynku jabłek i gruszek

31 lipca 2017

produkcja jabłek i gruszek

Podsumowanie europejskiego rynku jabłek i gruszek

Europejski rynek owoców jest pod dużą presją. Na kontynencie, mróz i grad spowodowały znaczne straty. Europejskie szacunki wskazują na całkowitą ilość zbiorów 9 mln. ton, czyli o 25 % mniej niż w roku 2016. W niektórych regionach produkujących jabłka strata wynosi nawet 50-70 %. Główną przyczyną były wiosenne przymrozki, które uszkodziły kwiaty. Polska, Belgia, Holandia, Austria, Włochy i Bałkany są to rynki które poniosły największe straty w produkcji.

Włochy:
Łącznie straty oszacowane są między 20 % a 25 %. Najbardziej dotkniętymi odmianami są Golden i Reineta. Natomiast odmiany takie jak Stark, Fuji i Gala nie ucierpiały tak bardzo.

Hiszpania:
Katalonia jest największym producentem jabłek i gruszek w Hiszpanii. Szacuje się, że zbiory wyniosą ok. 284 000 ton jabłek i 140 000 ton. Czyli 7 % mniej produkcji jabłek i 1 % więcej zbioru gruszek w odniesieniu do roku ubiegłego.

Belgia:
Belgia spodziewa się 70 % mniej jabłek i 20 % gruszek w nadchodzącym sezonie. Produkcja jabłek została poważnie dotknięta przez mróz i szacuje się, że belgijscy producenci jabłek zbiorą 65-70 % mniej w tym sezonie. Sytuacja dla gruszek jest mniej dramatyczna i szkody są szacowane na 15-20 %.

Holandia:
Według prognoz będzie 26 % jabłek mniej i 18 % gruszek. Ogólna wartość zbioru jabłek wyniesie ok. 233 mln kg i 307 mln kg gruszek. Wyniki znacznie się różnią od regionu. Areał jabłek w Holandii wynosi 6950 ha. Najpopularniejszą odmianą w uprawie jest Elstar z udziałem 45% rynku. W przypadku gruszek powierzchnia wynosi 9750 ha. Główną odmianą jest Konferencja, która stanowi ponad 80 % produkcji.

Polska:
Wg prognoz będzie 30 % mniej jabłek i 40 % mniej gruszek. Sytuacja w Polsce jest wciąż bardzo niepewna i opublikowane są różne dane. Szacowana produkcja jabłek wynosi ok. 2,85 mln ton i 40 000 ton gruszek. Jest jeszcze za wcześnie aby dokładnie oszacować wartości strat. Niektórzy producenci mówią nawet o stratach wynoszących 50 %.

Francja:
We Francji stopień uszkodzenia jest bardzo różnorodny. Na południowym wschodzie i zachodzie uszkodzenia mogą wynieść do 5 %, natomiast w regionach północnych szkody mogą wynieść do 20 %. Ogólna produkcja jabłek i gruszek wyniesie ok. 10 % mniej.

Podsumowanie europejskiego rynku jabłek i gruszek
5 (100%) 8 ocen
Tagi: