A oto kilka ciekawostek dotyczących samej jagody kamczackiej i naszej
plantacji. Jagoda kamczacka (Lonicera caerulea L.) to odmiana wiciokrzewu niebieskiego, pochodząca z rodziny wiciokrzewów. Gatunek występuje głównie w północno-wschodniej Azji. Jest stosunkowo nowy na polskim rynku, ale cieszy się coraz większą popularnością ze względu na bogaty smak i walory zdrowotne. Sekretem jagody kamczackiej jest… jej kolor. Dlaczego? Barwniki rubinowe, fioletowe i jasnoniebieskie to tak naprawdę antocyjany, które mają ogromny wpływ na nasze zdrowie. Japończycy nazywają jagodę kamczacką „jagodą długiego życia i dobrego wzroku”. Powodem jest zawartość antocyjanów (w jagodzie kamczackiej jest ich czterokrotnie więcej niż w zwykłej borówce), które pomagają w walce z cukrzycą i chronią przed ewentualnymi chorobami układu krążenia. Ale to nie wszystko! Jagoda kamczacka jest uzbrojona w duże dawki witaminy C, witamin z grupy B oraz magnezu, fosforu, potasu i wapnia. Te mikroelementy wzmacniają układ odpornościowy, a najlepszym sposobem na ich wprowadzenie do naszego organizmu jest spożywanie owoców lub innych produktów (dżem, sok). Jest pyszny w każdej postaci! Na naszej 20-hektarowej całkowicie ekologicznej plantacji rosną pochodzące z Polski krzewy kamczackie - Wojtek i Zojka. Dzięki w pełni ekologicznym metodom uprawy nasz sok ma wysokie stężenie antocyjanów: ponad 330 mg na każde 100 gramów. To jest powód, dla którego nasz produkt zapewnia wysokie korzyści zdrowotne. Kwaśny Wojtek jest wspierany przez słodką Zojkę, a ta współpraca owocuje wyjątkowym słodko-kwaśnym smakiem, który jest ulubieńcem konsumentów. Nasza 20-hektarowa plantacja położona jest w Zieńkach, w województwie lubelskim, w województwie parczewskim. Oferuje cenne i piękne położenie w pobliżu Poleskiego Parku Narodowego, który obejmuje szereg rezerwatów torfowiskowych, bagien i jezior krasowych, a także unikalne gatunki roślin i zwierząt. Świeże, czyste powietrze i woda zachęcają do rolnictwa ekologicznego, dbając o najwyższą jakość naszych produktów. Uprawiamy polskie gatunki jagód kamczackich: Wojtek i Zojka w przewadze 3: 1. W zależności od warunków pogodowych zbiory rozpoczynają się w połowie czerwca i trwają 2-3 tygodnie.
Show original tekst
Odmiana:
Brak danych
Kaliber:
brak danych
Dostępne ilości:
20 - 50 t
Opakowanie:
worek
Kraj pochodzenia:
Polska
Cena:
17.37 zł/kg (4.00 €/kg)
netto
Do uzgodnienia
Opis:
A oto kilka ciekawostek dotyczących samej jagody kamczackiej i naszej
plantacji. Jagoda kamczacka (Lonicera caerulea L.) to odmiana wiciokrzewu niebieskiego, pochodząca z rodziny wiciokrzewów. Gatunek występuje głównie w północno-wschodniej Azji. Jest stosunkowo nowy na polskim rynku, ale cieszy się coraz większą popularnością ze względu na bogaty smak i walory zdrowotne. Sekretem jagody kamczackiej jest… jej kolor. Dlaczego? Barwniki rubinowe, fioletowe i jasnoniebieskie to tak naprawdę antocyjany, które mają ogromny wpływ na nasze zdrowie. Japończycy nazywają jagodę kamczacką „jagodą długiego życia i dobrego wzroku”. Powodem jest zawartość antocyjanów (w jagodzie kamczackiej jest ich czterokrotnie więcej niż w zwykłej borówce), które pomagają w walce z cukrzycą i chronią przed ewentualnymi chorobami układu krążenia. Ale to nie wszystko! Jagoda kamczacka jest uzbrojona w duże dawki witaminy C, witamin z grupy B oraz magnezu, fosforu, potasu i wapnia. Te mikroelementy wzmacniają układ odpornościowy, a najlepszym sposobem na ich wprowadzenie do naszego organizmu jest spożywanie owoców lub innych produktów (dżem, sok). Jest pyszny w każdej postaci! Na naszej 20-hektarowej całkowicie ekologicznej plantacji rosną pochodzące z Polski krzewy kamczackie - Wojtek i Zojka. Dzięki w pełni ekologicznym metodom uprawy nasz sok ma wysokie stężenie antocyjanów: ponad 330 mg na każde 100 gramów. To jest powód, dla którego nasz produkt zapewnia wysokie korzyści zdrowotne. Kwaśny Wojtek jest wspierany przez słodką Zojkę, a ta współpraca owocuje wyjątkowym słodko-kwaśnym smakiem, który jest ulubieńcem konsumentów. Nasza 20-hektarowa plantacja położona jest w Zieńkach, w województwie lubelskim, w województwie parczewskim. Oferuje cenne i piękne położenie w pobliżu Poleskiego Parku Narodowego, który obejmuje szereg rezerwatów torfowiskowych, bagien i jezior krasowych, a także unikalne gatunki roślin i zwierząt. Świeże, czyste powietrze i woda zachęcają do rolnictwa ekologicznego, dbając o najwyższą jakość naszych produktów. Uprawiamy polskie gatunki jagód kamczackich: Wojtek i Zojka w przewadze 3: 1. W zależności od warunków pogodowych zbiory rozpoczynają się w połowie czerwca i trwają 2-3 tygodnie.
Show original tekst