ELEMENT SPECYFIKACJA Rozmiar: Wybierz 1, 5 lub 10 kg. Sezon:
Ogólnie dostępny przez cały rok. Pochodzenie: USA INFO O PRODUKCIE Galangal (aka galangal, galingale, imbir niebieski, imbir syjamski) jest imbirem o smaku przypominającym imbir i pieprz z nutami cytrusów i sosny. Najczęściej suszony, używany jest również w kuchni tajskiej, malezyjskiej, południowej chińskiej i indonezyjskiej. Świeży galangal jest znacznie bardziej delikatny i mniej drzewny niż suszony galangal, a szczególnie nadaje się do suszenia w kuchni tajskiej. Ten świeży galangal jest większą, bardziej łagodną i białą miąższową odmianą galangi. Choć często nazywany jest „korzeniem galangowym”, jest to w rzeczywistości kłącze. PRZECHOWYWANIE Przechowywanie: Przechowywać galangal w lodówce. W przypadku długotrwałego przechowywania można go zamrozić, chociaż może to czasem sprawić, że jego tekstura będzie bardziej zdrewniała. Okres trwałości: do tygodnia świeżości. PRZEPISY I WSKAZÓWKI Świeży Galangal może być zwykle używany tak jak świeży imbir i można go zastąpić imbirem w większości przepisów, aby nadać bardziej pieprzny smak. Jest często używany w zupach Azji Południowo-Wschodniej, mieszać frytki i curry. Oprócz gotowanych zastosowań, może być drobno tarty do użytku w sałatkach. Świeże galangi dobrze komponują się ze smakami, takimi jak papryczki chili (szczególnie tajskie chili i chilli japońskie), trawa cytrynowa, sos rybny, sok z limonki, świeża kolendra i mleko kokosowe. Przepisy galangowe
Show original tekst