Olej palmowy jest jadalnym olejem roślinnym i pochodzi z mezokarpu
(miąższu czerwonawego) owocu palmy olejowej (Elaeis guineensis). Jest naturalnie czerwonawy z powodu wysokiej zawartości beta-karotenu. Nie należy jej mylić z olejem z ziaren palmowych uzyskanym z jądra tego samego owocu lub oleju kokosowego pochodzącego z pestki palmy kokosowej (Cocos nucifera). Różnice są w kolorze (surowy olej z ziaren palmowych nie zawiera karotenoidów i nie jest czerwony), a zawartość nasyconego tłuszczu: olej z mesocarp palmowy jest nasycony w 41%, podczas gdy olej z ziaren palmowych i olej kokosowy mają odpowiednio 81% i 86% nasycenia. Olej palmowy wraz z olejem kokosowym jest jednym z niewielu wysoko nasyconych tłuszczów roślinnych. Jest półstały w temperaturze pokojowej i zawiera kilka nasyconych i nienasyconych tłuszczów w postaciach laurynianu glicerolu (0,1%, nasycony), mirystynianu (1%, nasycony), palmitynianu (44%, nasycony), stearynianu (5%, nasyconego ), oleinian (39%, jednonienasycone), linolan (10%, wielonienasycone) i alfa-linolenian (0,3%, wielonienasycone). Podobnie jak wszystkie oleje roślinne, olej palmowy nie zawiera cholesterolu, chociaż spożycie nasyconego tłuszczu zwiększa zarówno cholesterol LDL, jak i HDL. kontakt +237 677819674
Show original tekst
Odmiana:
Brak danych
Kaliber:
brak danych
Dostępne ilości:
1 - 5 t
Opakowanie:
brak danych
Kraj pochodzenia:
Kamerun
Cena:
3469.84 zł/kg (800.00 €/kg)
netto
Opis:
Olej palmowy jest jadalnym olejem roślinnym i pochodzi z mezokarpu
(miąższu czerwonawego) owocu palmy olejowej (Elaeis guineensis). Jest naturalnie czerwonawy z powodu wysokiej zawartości beta-karotenu. Nie należy jej mylić z olejem z ziaren palmowych uzyskanym z jądra tego samego owocu lub oleju kokosowego pochodzącego z pestki palmy kokosowej (Cocos nucifera). Różnice są w kolorze (surowy olej z ziaren palmowych nie zawiera karotenoidów i nie jest czerwony), a zawartość nasyconego tłuszczu: olej z mesocarp palmowy jest nasycony w 41%, podczas gdy olej z ziaren palmowych i olej kokosowy mają odpowiednio 81% i 86% nasycenia. Olej palmowy wraz z olejem kokosowym jest jednym z niewielu wysoko nasyconych tłuszczów roślinnych. Jest półstały w temperaturze pokojowej i zawiera kilka nasyconych i nienasyconych tłuszczów w postaciach laurynianu glicerolu (0,1%, nasycony), mirystynianu (1%, nasycony), palmitynianu (44%, nasycony), stearynianu (5%, nasyconego ), oleinian (39%, jednonienasycone), linolan (10%, wielonienasycone) i alfa-linolenian (0,3%, wielonienasycone). Podobnie jak wszystkie oleje roślinne, olej palmowy nie zawiera cholesterolu, chociaż spożycie nasyconego tłuszczu zwiększa zarówno cholesterol LDL, jak i HDL. kontakt +237 677819674
Show original tekst