Biały ryż to zmielony ryż, którego łuska, otręby i kiełki
zostały usunięte. Zmienia to smak, teksturę i wygląd ryżu oraz pomaga zapobiegać psuciu się i wydłuża czas przechowywania. Po zmieleniu ryż jest polerowany, co daje nasiona o jasnym, białym, błyszczącym wyglądzie. [Potrzebne źródło] Procesy mielenia i polerowania usuwają składniki odżywcze. Dieta oparta na nieużywanym białym ryżu pozostawia wiele osób podatnych na chorobę neurologiczną beri-beri, z powodu niedoboru tiaminy (witaminy B1). Biały ryż jest często wzbogacany o niektóre składniki odżywcze z niego usunięte podczas przetwarzania. Wzbogacanie białego ryżu B1, B3 i żelaza jest wymagane przez prawo w Stanach Zjednoczonych. Podobnie jak w przypadku wszystkich naturalnych produktów spożywczych, dokładny skład żywieniowy ryżu zmienia się nieznacznie w zależności od odmiany, warunków glebowych, warunków środowiskowych i rodzajów nawozów. W różnych czasach, począwszy od XIX wieku, brązowy ryż i dziki ryż były zalecane jako zdrowsze alternatywy. Otręby z brązowego ryżu zawierają znaczny błonnik pokarmowy, a zarodek zawiera wiele witamin i minerałów. Zazwyczaj 100 gramów niegotowanego ryżu wytwarza około 240 do 260 gramów gotowanych ziaren, a różnica w wadze wynika z wchłoniętej wody do gotowania.
Show original tekst
Odmiana:
Brak danych
Kaliber:
brak danych
Dostępne ilości:
100 - 1000 t
Opakowanie:
brak danych
Kraj pochodzenia:
Tajlandia
Cena:
1648.17 zł/t. (380.00 €/t.)
netto
Opis:
Biały ryż to zmielony ryż, którego łuska, otręby i kiełki
zostały usunięte. Zmienia to smak, teksturę i wygląd ryżu oraz pomaga zapobiegać psuciu się i wydłuża czas przechowywania. Po zmieleniu ryż jest polerowany, co daje nasiona o jasnym, białym, błyszczącym wyglądzie. [Potrzebne źródło] Procesy mielenia i polerowania usuwają składniki odżywcze. Dieta oparta na nieużywanym białym ryżu pozostawia wiele osób podatnych na chorobę neurologiczną beri-beri, z powodu niedoboru tiaminy (witaminy B1). Biały ryż jest często wzbogacany o niektóre składniki odżywcze z niego usunięte podczas przetwarzania. Wzbogacanie białego ryżu B1, B3 i żelaza jest wymagane przez prawo w Stanach Zjednoczonych. Podobnie jak w przypadku wszystkich naturalnych produktów spożywczych, dokładny skład żywieniowy ryżu zmienia się nieznacznie w zależności od odmiany, warunków glebowych, warunków środowiskowych i rodzajów nawozów. W różnych czasach, począwszy od XIX wieku, brązowy ryż i dziki ryż były zalecane jako zdrowsze alternatywy. Otręby z brązowego ryżu zawierają znaczny błonnik pokarmowy, a zarodek zawiera wiele witamin i minerałów. Zazwyczaj 100 gramów niegotowanego ryżu wytwarza około 240 do 260 gramów gotowanych ziaren, a różnica w wadze wynika z wchłoniętej wody do gotowania.
Show original tekst