Arbuz jest popularnym owocem, używanym jako pożywienie chłodzące w upalne
wakacje, ze względu na chłodną świeżą wodę, a jednocześnie dostarcza organizmowi cennych witamin i pierwiastków śladowych. Oprócz tego, że jest pyszny, arbuz jest również niesamowicie zdrowy. Arbuz jest również używany jako lek. Istnieje wiele rodzajów arbuzów, w medycynie orientalnej jako lekarstwo stosuje się arbuz z zieloną skórką, czerwonym miąższem. Jak wynika z nazwy, arbuz to głównie woda, co czyni go orzeźwiającym smakołykiem i przenośnym źródłem nawodnienia. Arbuz zawiera wagowo około 6% cukru i 92% wody. Dostarcza witaminę A, witaminę C, potas, sód, magnez, fosfor, kwas foliowy i inną witaminę B. Arbuz jest również bogatym źródłem likopenu, który jest związkiem fitochemicznym występującym w niektórych czerwonych owocach i warzywach. Skórki arbuza są znaczącym źródłem cytruliny, która pomaga obniżyć ciśnienie krwi poprzez rozluźnienie naczyń krwionośnych.
Show original tekst